10,5 miljoen euro voor herinrichting eerste deel N8 in 2017

Door Bert Maertens op 24 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

IEPER/VLETEREN - Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA), maakt 10,5 miljoen euro vrij voor de herinrichting van de N8 over de periode van 2017 tot 2019. Een groot deel van het bedrag, 6,5 miljoen euro, is bedoeld voor onteigeningen. In 2017 zou het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de werken aan de noordelijke zijde van de N8 in Veurne opstarten.

Duidelijkheid over het volledige traject dat de heringerichte N8 tussen Ieper en Veurne moet volgen, is er op vandaag nog steeds niet. De Raad van State schrapte de plannen voor een omleiding rond de dorpskernen van Brielen en Elverdinge en ook de geplande omleiding rond Hoogstade is van de baan. Maar dat betekent geen stilstand voor de rest van het dossier.

Een belangrijke en moeilijke taak die het AWV wacht, is het rond krijgen van tal van onteigeningen langs de N8.

"Opritten van woningen, landbouwpercelen en bedrijven zullen na de herinrichting niet langer rechtstreeks toegang hebben tot de N8", zegt Vlaams parlementslid en partijgenoot van Weyts, Bert Maertens. "Er zullen ventwegen worden aangelegd, die het verkeer naar een eerstvolgend kruispunt op de N8 zal leiden. Maar dat houdt dus in dat er heel wat onteigeningen nodig zijn."

Hiervoor wordt 6,5 miljoen euro van het totale bedrag van 10,5 miljoen euro voorzien.

Zuidelijk deel

De overige middelen zullen worden gebruikt om het eerste deel van het plan te realiseren, tussen Veurne en Alveringem. Wanneer de rest van het traject gerealiseerd kan worden, blijft nog onduidelijk. Eerder dit jaar gaf minister Weyts nog aan dat hij alle opties opnieuw wil doornemen, waaronder ook de doortrekking van de autosnelweg A19.

Actiegroep 'Geen Streep door de Westhoek' blijft zich intussen verder verzetten tegen de plannen die op tafel liggen. Het ziet er dus niet naar uit dat het zuidelijke deel van de N8 nog binnen deze legislatuur zal worden aangepakt. 

 

Bron: BLI op hln.be; Het Laatste Nieuws/Westhoek, 24.12.2016, p. 43

 

Het Laatste Nieuws/Westhoek, 24.12.2016, p. 43

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is