21 autowrakken uit waterwegen opgeruimd

Door Bert Maertens op 30 januari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

BRUSSEL – In 2017 werden er in Vlaanderen 21 autowrakken uit waterlopen opgeruimd. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). “De berging van gedetecteerde autowrakken gebeurt in de regel wanneer een wrak het scheepvaartverkeer hindert. Ook de Federale Gerechtelijke Politie kan de opdracht geven om bepaalde wrakken te bergen”, legt Bert Maertens uit.

Over gans Vlaanderen werden er in 2017 in totaal 21 autowrakken opgeruimd. “Net zoals de voorbije jaren is het Albertkanaal de koploper met maar liefst 10 opgeruimde autowrakken”, verduidelijkt Maertens.

De Leie is dan weer goed voor 4 gedetecteerde wrakken: “In Menen en Wevelgem werden er autowrakken uit de Leie gehaald. Ook in Wielsbeke en Waregem werden er wrakken gedetecteerd, maar deze hinderen het scheepvaartverkeer niet, en werden dus niet geborgen.

De kosten voor het opruimen van autowrakken zijn binnen het budget voor bagger- of onderhoudswerken voor rekening van de Vlaamse waterwegbeheerders. Als de berging op expliciete vraag van de Federale Gerechtelijke Politie (i.s.m. de Cel Vermiste Personen) gebeurt, worden de kosten gedeeld.

 

Bijlage: overzicht van de gedetecteerde en geborgen autowrakken

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is