25 miljoen euro voor herinrichting N8 en verbinding tussen N35 en N369

Door Bert Maertens op 23 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

WESTHOEK - De komende drie jaar investeert het Agentschap Wegen en Verkeer meer dan 125 miljoen euro in West-Vlaanderen. “Deze investeringen zullen een voelbaar verschil maken”, zegt Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA).

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gebruikt de opbrengsten van de slimme kilometerheffing voor vrachtwagens om het investeringsbudget voor onze wegen met een derde te verhogen: van 350 naar 450 miljoen euro voor Vlaanderen per jaar. Daarvan gaat de komende drie jaar 125 miljoen euro naar onze provincie.

“Enkele grote investeringen in West-Vlaanderen zullen een duidelijk hefboomeffect hebben op het vlak van de mobiliteit en economie. Vlot en veilig verkeer is daarvoor cruciaal. Deze investeringen gaan dus zeker een voelbaar verschil maken. De planning van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) leest dan ook als een lange lijst van belangrijke investeringen in de toekomst van West-Vlaanderen”, zegt Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA).

Bijna 25 miljoen euro - een vijfde van het budget voor de kustprovincie - gaat naar de Westhoek. Dat geld wordt de komende drie jaar onder andere ingezet voor de herinrichting van de N8. Daarvoor trekt de minister 10,5 miljoen euro uit. Ongeveer 6,5 miljoen euro daarvan staat ingeboekt voor de nodige onteigeningen. Opritten van woningen, landbouwpercelen en bedrijven mogen niet langer rechtstreeks toegang hebben op de N8 tussen Veurne en de Mysotis. Via ventwegen wordt het verkeer naar het eerstvolgende kruispunt geleid.

“Het AWV maakt volgend jaar en in 2018 ook werk van de verbinding tussen de N35 en de N369: dit zal zorgen voor een ontlasting van de doortocht van de N35 door Diksmuide”, zegt Maertens.

Door een zuidwestelijke omleidingsweg zal niet alle verkeer - zowel lokaal als doorgaand - meer samenkomen in volle centrum van Diksmuide. Het dossier voor de stedenbouwkundige vergunning van dat laatste project is volgens AWV in opmaak en zal in 2017 aangevraagd worden. Wanneer die verleend wordt, kan AWV starten met de aanbestedingsprocedure voor de uitvoering van de werken.

 

Bron: Tommy Huyghebaert, Het Nieuwsblad/Regionaal: Oostende-Westhoek, 23.12.2016, p. 1

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Oostende-Westhoek, 23.12.2016, p. 1

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is