800.000 euro voor nieuwe Marktstraat

Door Bert Maertens op 2 december 2016, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - De plannen voor de vernieuwde Marktstraat worden steeds concreter. De stad trekt 800.000 euro uit voor de heraanleg. Blikvangers worden de parkeerhaven met 23 parkeerplaatsen, een combinatie van laad- en loszones met kortparkeren en veel aandacht voor fietsers. Verwacht wordt dat de werken in september 2017 van start zullen gaan.

Over de huidige situatie en vooral de toekomst van de Marktstraat is al flink wat inkt gevloeid. Het stadsbestuur gaat samen met handelaars en bewoners op zoek naar de perfecte invulling en organiseerde na een eerste inspraakmoment in april, nu een tweede sessie. Daarop werden de eerste plannen gepresenteerd.

“We plannen een investering van ongeveer 800.000 euro”, legt schepen van Lokale Economie Tom Verbeke (N-VA) uit. “We gaan voluit voor een winkelstraat die weer het hart van ons handelscentrum zal vormen en tegelijk een goeie mix van winkels en wonen zal herbergen. De nieuwe Marktstraat moet vlot bereikbaar zijn per auto, per fiets en te voet én er moeten voldoende parkeerplaatsen op wandelafstand zijn. Meer nog: we voorzien tot vijftig procent meer parkeerruimte dan dat nu het geval is.” Met de ingrepen wil de stad nieuwe handelszaken én nieuwe consumenten aantrekken. “Het is bewezen dat een goeie heraanleg zijn vruchten afwerpt.”

Dé blikvanger is uiteraard de realisatie van een parkeerhaven ter hoogte van huisnummer 25. De stad kocht het bewuste pand aan en zal op die locatie 23 voldoende brede parkeerplaatsen creëren. “Dat is meteen op technisch vlak het hoogst haalbare”, klinkt het. “We zorgen ook voor een systeem waarbij duidelijk is of er nog beschikbare plaatsen zijn.”

De voetpaden worden opnieuw aangelegd en de dorpels worden afgevlakt. “Om de veiligheid van voetganger en vooral fietser te verhogen. In de straat voorzien we ook nieuw straatmeubilair, waarbij we de lijn van de Grote Markt zullen doortrekken. We plannen ook voldoende zogenaamde fietsnietjes om fietsen tegen te stallen en ook die zijn identiek aan wat al op de Grote Markt te zien is.”

Bewakingscamera's

In de Marktstraat zelf verschijnen twee keer drie kortparkeerplaatsen die tegelijk dienst zullen doen als laad- en loszone. “In overleg met de handelaars moet nog bekeken worden wanneer die als laad- en loszone dienst kunnen doen. Per kortparkeerplaats zal ook een sensor in de grond steken die na dertig minuten een signaal zal doorgeven aan de parkeerwachter. Zo kunnen we kordaat optreden tegen mensen die er hun wagen te lang laten staan en garanderen we een goeie rotatie.” In de straat worden ook twee extra bewakingscamera's geïnstalleerd.

De handelaars van de Marktstraat zijn ook vragende partij om meer groen in hun straat aan te brengen. “Een concreet idee is om een groene toegangspoort te realiseren, aan de hand van naar elkaar toegroeiende bomen.”

Een concrete timing ligt nog niet op tafel, maar de werken zullen in drie fasen uitgevoerd worden. Daarbij krijgt de parkeerhaven prioriteit. Burgemeester Bert Maertens (N-VA) stelt september 2017 voorop als startdatum. “Eerder zal moeilijk haalbaar zijn, want alles moet nog vergund worden”, legt hij uit.

 

Bron: PVH - GF - Foto SD, KW De Weekbode Izegem, 02.12.2016, p. 2

 

KW De Weekbode Izegem, 02.12.2016, p. 2

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is