AWV koestert plannen om rotonde op N58 in Geluwe af te breken

Door Bert Maertens op 14 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Afbeelding: kw.be

Dit meldt Vlaams Parlementslid Bert Maertens (N-VA), op basis van informatie die hij verkreeg van de minister voor mobiliteit, zijn partijgenoot Ben Weyts. De rotonde zou worden vervangen door een lichtengeregeld kruispunt.

Veel concreets over de precieze herinrichting van dit kruispunt en een eventuele timing van de werken is er verder nog niet bekend. De rotonde in kwestie, waar de expresweg N58 de N8 Menen-Geluwe kruist, werd ongeveer 20 jaar geleden aangelegd, toen eindelijk werk werd gemaakt van het ontbrekende stuk van de N58, de zogenaamde snelweg Pecq-Armentières. Weliswaar slechts op twee vakken, en met rotondes op de grote kruispunten. Maar het werd al snel ontzettend druk op het eerste deel deze weg en dus ook op deze rotonde in kwestie. Voor de veiligheid van de fietsers gebeurde er hier een vijftal jaar geleden een ondertunneling van de N58 voor voetgangers en fietsers.

Files wegwerken

Ondertussen groeit de stroom aan vaak ook zwaar verkeer alsmaar aan op de N58, met als gevolg dat er zich in de spitsuren snel lange files vormen, die soms reiken tot op de A19. Daarom wordt er gezocht naar een betere doorstroming op het kruispunt met N8, en AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) denkt dat dit kan met een lichtengeregeld kruispunt.

Allicht zal de heraanleg van dit kruispunt ook gekoppeld worden aan de plannen om het eerste deel van de N58 (tot aan de afslag naar de industriezone Menen-West) op vier vakken te brengen. Dat kan vrij gemakkelijk gebeuren om dat het aanvankelijke plan eigenlijk was om de hele N58 op vier vakken aan te leggen, en de nodige onteigeningen dus als zijn gebeurd.

Dit is niet het eerste plan om rotondes weer te gaan afbreken. Ze worden door AWV niet langer beschouwd als dé alles zaligmakende oplossing voor een vlotte verkeersdoorstroming. Een paar maanden geleden werd al bekend gemaakt dat in Lichtervelde de rotonde van de N32 met de ringweg N35 zal worden vervangen door een kruispunt met verkeerslichten, en er zijn ook plannen om in Avelgem de rotonde van de Doorniksesteenweg (N353) met de Pontstraat en de steenweg naar Celles (N391a) weer te vervangen door een 'gewoon' kruispunt.

 

Bron: Jos Remaut op kw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is