Batjes ook in Izegem week vroeger

Door Bert Maertens op 23 december 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM/ROESELARE - SAMENWERKING MET ROESELARE BETEKENT EINDE VAN 'BATJESOORLOG' 

De kogel is door de kerk: Izegem vervroegt de Batjes eenmalig met een week, om zo niet in het vaarwater van de Roeselaarse Batjes te komen. Om dat ongelukkige scenario in de toekomst te vermijden, hebben beide partijen een samenwerkingsprotocol ondertekend waarin ze de data van de Batjes voor de komende tien jaar vastleggen. 

"We hebben een kerstbestand in de Batjesoorlog", grapte economieschepen Kurt Himpe gisteren. Want Roeselare en Izegem begraven de strijdbijl in de discussie van de inplanning van de jaarlijks braderie. Enkele maanden geleden zat het er immers bovenarms op. De vzw Centrumstraten Roeselare besloot toen eenzijdig de datum van de Batjes met een week te vervroegen, naar het derde weekend van juni. Net tijdens het weekend dat Izegem ook zijn Batjes houdt, en dat al 47 jaar lang. "We vervroegen de datum op vraag van onze handelaars", zei voorzitter Jo De Peuter toen. "Bovendien zouden we ook te dicht bij de solden aanleunen. We wisten dat ze daar in Izegem niet gelukkig mee zouden zijn, maar wij wilden voor zekerheid kiezen." Zowel de handelaars als het stadsbestuur van Izegem waren niet te spreken over de Roeselaarse beslissing en burgemeester Bert Maertens (N-VA) ondernam een verzoeningspoging. "Roeselare kon de datum van de Batjes van 2015 niet meer veranderen, maar we hebben toch een compromis bereikt. Volgend jaar vinden onze Batjes uitzonderlijk een weekend eerder plaats, van 12 tot 14 juni. In de daaropvolgende negen jaar vinden ze in Izegem in het derde weekend van juni plaats en in Roeselare op het vierde weekend van juni, ook in de jaren dat de maand vijf weekends telt. Onze handelaars vragen om stabiliteit en daarom hebben we de data vastgelegd in een samenwerkingsprotocol. Onzekerheid is immers niet goed voor de verkoop."

De betrokken partijen ondertekenden gisteren het samenwerkingsprotocol dat de data van de Batjes vastlegt. - VDI

Gezond verstand
Het protocol werd gisterenochtend ondertekend door beide burgemeesters, de economieschepenen en de organisatoren van beide Batjes. Na afloop reageerden alle partijen tevreden. "Zowel de bezoekers als standhouders hoeven op die manier niet tussen de evenementen te kiezen", zegt de Izegemse Unizovoorzitter Jef Maeseele. "Als de Batjes samenvallen, dan zouden beide organisaties dat in de verkoop gevoeld hebben. We wijken nu eenmalig en op vraag van ons Batjescomité een week uit, en dat lijkt ons een keuze van het gezond verstand. De Batjes vallen dan wel samen met Vaderdag, wat commercieel minder interessant is, maar nog altijd veel interessanter dan Batjes die samenvallen met die van Roeselare."

 

Evaluatie
In het samenwerkingsprotocol staat ook dat beide organisaties om de twee jaar een evaluatie kunnen inlassen. "Dan is het elke partij toegestaan om de data van de Batjes eenzijdig aan te passen, maar met respect voor de andere partij", zegt Jo De Peuter. "Batjes inplannen op dezelfde data wordt onmogelijk. Ook als de wetgeving op de soldenperiode verandert, is zo'n evaluatiemoment nog mogelijk".

 

De Batjes in Izegem lokken elk jaar heel wat volk. Het samenwerkingsprotocol zorgt ervoor dat de Batjes in Roeselare en Izegem nooit meer in elkaars vaarwater komen. - Henk Deleu

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is