Begin 2017 duidelijkheid over Leiewerken in Menen

Door Bert Maertens op 18 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens

MENEN – Begin 2017 zal er uitsluitsel zijn over mogelijke onteigeningen in het kader van de Leiewerken in Menen. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) van minister van mobiliteit en openbare werken Ben Weyts (N-VA).

Het Seine-Scheldeproject moet een vlotte binnenvaartverbinding voor grote schepen tussen de bekkens van de Seine en de Schelde mogelijk maken. In Vlaanderen loopt het traject in hoofdzaak via de Leie en de Ringvaart rond Gent naar het kanaal Gent-Terneuzen. Ook in Menen zijn aanpassingswerken aan de Leie noodzakelijk. De brug over de Leie moet verhoogd worden en er is een bochtverbreding nodig. Ook wordt er een fietsers- en voetgangersbrug en een vispassage gepland.

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) startte begin 2015 met de opmaak van het voorontwerp voor de Leiewerken in het centrum van Menen. Het definitieve voorontwerp zal vermoedelijk begin 2017 goedgekeurd worden. Dan pas zal er uitsluitsel zijn over de onteigeningsperimeter. De werken zelf zouden halfweg 2019 van start kunnen gaan om tegen eind 2020 voltooid te zijn. “W&Z verzekert echter op geregelde tijdstippen de omwonenden te informeren over de stand van zaken. Dit zal trouwens in nauw overleg met stadsbestuur van Menen gebeuren”, zo zegt Bert Maertens.

Avenue Port Fluvial

Tegen oktober 2016 zal ook duidelijk zijn of de brug in de N32 en de brug ‘Avenue Port Fluvial’ al dan niet aangepast moeten worden. “Momenteel zijn geen aanpassingen voorzien. Maar een actualisatiestudie moet definitieve bevestiging bieden”, zo zegt Bert Maertens. Ook wordt onderzocht of de Avenue Port Fluvial niet kan worden doorgetrokken tot de Wervikstraat. “Dit is echter afhankelijk van het type brug waar men zal voor opteren in de Rijselstraat”, zo weet Bert Maertens.

Fietsersbrug

Hoewel er nog geen concrete plannen zijn voor de fietsers- en voetgangersbrug over de Leie in het centrum van Menen, bevestigde de minister me dat dit er sowieso komt. Dit is goed nieuws voor zwakke weggebruikers en recreanten, en zal ongetwijfeld een troef zijn voor Menen”, zo besluit Bert Maertens. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is