Bert Maertens: "Japanse duizendknoop tiert welig in West-Vlaanderen"

Door Bert Maertens op 16 november 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
© Getty Images/iStockphoto - kw.be

Er werden al 119 haarden van de exoot Japanse duizendknoop geregistreerd langs gewestwegen in West-Vlaanderen. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens na een parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

De woekerplant, die tot tien centimeter per dag kan groeien, vormt een bedreiging voor de inheemse flora. Maar bovendien kan de plant verkeersborden overwoekeren, fietspaden overgroeien en zelfs verhardingen en funderingen beschadigen, wat kan leiden tot onveilige verkeerssituaties. "Uit een overzicht dat ik opvroeg bij minister Weyts blijkt dat er langs West-Vlaamse gewestwegen maar liefst 119 haarden van Japanse duizendknoop zijn", weet Bert Maertens. "Dit overzicht wordt geregeld geüpdatet. Vooral langs de A18 in De Panne en langs de A17 in Bellegem blijkt de plant veelvuldig voor te komen."

Specifiek maaibeleid

De haarden van Japanse duizendknoop worden afgebakend met een paal en een rood lint, zodat die zones niet mee worden gemaaid met de rest van de berm. Op deze manier wordt verdere verspreiding van de plant via het maaibeheer vermeden. "Enkel waar de plant hinderlijk is, zoals langs fietspaden of ter hoogte van kruispunten of waar ze de infrastructuur kan beschadigen, wordt de zone met Japanse duizendknoop apart gemaaid en wordt het maaisel in gesloten verpakking afgevoerd. In uitzonderlijke gevallen worden pesticiden gebruikt en dit conform de opgelegde vereisten", aldus Bert Maertens.

Langs de Leie, het kanaal Roeselare-Leie, het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en het kanaal Gent-Oostende komt de Japanse duizendknoop ook voor. "Er werden reeds 34 locaties geteld, maar de verspreiding langs het kanaal Bossuit-Kortrijk werd nog niet in kaart gebracht", besluit Bert Maertens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is