“Bijna vergeten hoe dat eruitziet, een polonaise” - Interview in de Krant van West-Vlaanderen, 1 januari 2021

Door Bert Maertens op 4 januari 2021

REGIO - Zowel Roeselare, Izegem als Tielt hebben een rijk horecaleven. Dat beseffen burgemeesters Kris Declercq, Bert Maertens en Luc Vannieuwenhuyze maar al te goed. Hoe zuur is het om die sector voor de tweede keer volledig plat te zien liggen?

Bert Maertens: “Gewoon verschrikkelijk. Straks zullen we met een stevig aantal faillissementen in de horeca- en eventsector die moet je eigenlijk samen bekijken geconfronteerd worden. In Izegem waren er, net voor de pandemie haar intrede deed, enkele jonge ondernemers vol enthousiasme gestart. En dan gebeurt zoiets... We proberen de horeca wel zo goed mogelijk te ondersteunen. Geen terrasbelasting, grotere terrassen mogelijk maken... Ik ben er wel van overtuigd dat, eenmaal de cijfers beheersbaar zijn, een gecontroleerdeopening mogelijk moet zijn. Hopelijk vinden de mensen dan snel weer de weg naar hun favoriete café of restaurant, al zal je twee types hebben: zij die bang zijn en zij die overenthousiast zullen reageren. De ene zullen we moeten geruststellen, de andere wat temperen.”

Luc Vannieuwenhuyze: “Ik bewonder ook de creativiteit uit die hoek. Het afhaalgegeven is als een paddenstoel uit de grond gerezen. Ik kan de Tieltenaren alleen maar oproepen om zoveel mogelijk lokaal te shoppen en gerechten af te halen. Tegelijk blijven wij vanuit de stad naar mogelijkheden zoeken om de horeca verder te ondersteunen. Afgelopen zomer hebben we ons marktplein deels verkeersvrij gemaakt, iets wat bijzonder in de smaak viel. Dat zullen we volgend jaar normaal gezien opnieuw doen, zelfs wanneer er van corona geen sprake meer zou zijn.”

Kris Declercq: “De horeca is een belangrijke troef voor onze stad. Daarom hebben we ook de terrasbelasting vanaf 2020 definitief afgeschaft. Een investering van 550.000 euro, maar die zorgt voor zuurstof. Ik ben zelf een groot supporter van alles wat met eten en drinken te maken heeft, maar de heropening zal inderdaad gecontroleerd moeten verlopen. Op 8 juni, toen de horeca opnieuw van start mocht, heb ik zelf ook een goeie Rodenbach gedronken in Den Arend. Ik zag er een zekere ontlading, alsof we ergens bevrijd waren. Los van het economische verhaal mogen we ook de sociale functie van het wereldje niet onderschatten. We kunnen ons amper nog de tijd voorstellen dat er op café spontaan gedanst werd.”
Bert: “Of een polonaise. Ik ben bijna vergeten hoe die eruitziet.”

2021 wordt het jaar van de vaccinatie. Welke rol zal Midwest daarin spelen?
Kris: “We willen de vaccinatierondes in onze zestien gemeenten op elkaar afstemmen. In 2019 hebben we een welzijnscoördinator aangesteld Johan Vandenbussche en dat blijkt nu door zijn teamwerk met de huisartsenkringen en de Covid-equipe de juiste beslissing geweest te zijn.”
Bert: “Al hebben we daar destijds stevig voor moeten doorduwen. Maar nu staan we wel sterker in onze schoenen.”
Kris: “We bekijken nu al welke grote of kleine zalen op het Midwest-grondgebied we als vaccinatieruimtes kunnen inrichten, wie de inentingen voor z'n rekening zal nemen. In onze regio wonen er 250.000 mensen, het equivalent van een stad als Gent. Dan moet je dergelijke zaken ook stroomlijnen. We plannen ook een Midwest-campagne om de vaccinaties te promoten. Het heeft absoluut geen zin om dit per gemeente apart te doen.”Bert
Luc: “Midwest is een enorme meerwaarde gebleken. We waren voortrekker op het vlak van contactopsporing en kregen de voorbije maanden met tal van situaties te maken. Neem nu de uitbraak bij Westvlees in Staden. Daar hebben we veel uit geleerd. Als er straks opnieuw een bedrijf van die orde met heel wat besmettingen wordt geconfronteerd, weten we wat ons te doen staat.”

Jullie hebben alle drie een ziekenhuis op jullie grondgebied. Hoe houden jullie daar de vinger aan de pols?
Luc: “Via onze stedelijke veiligheidscel volgen we ook de toestand in het Sint-Andriesziekenhuis op de voet. Wat in Sint-Andries gebeurt, weten wij. Er is een quasi dagelijkse uitwisseling van gegevens. In deze gezondheidscrisis vormen zij een niet te missen partner.”
Bert: “Er zijn verschillende overlegorganen waarin alle betrokken zorginstellingen zijn vertegenwoordigd. Zo hebben we een perfect beeld van de situatie. Halfweg november wisten we zo dat 40 procent van alle coronabesmettingen in Izegem aan woon- en zorgcentra gelinkt kon worden, halfweg december was dat al 60 procent. Wat me vooral opgevallen is: de ongelofelijke professionaliteit die in onze ziekenhuis en woon-zorgcentra heerst. Het lijkt alsof ze nooit iets anders gedaan hebben dan met een pandemie omgaan. De leidinggevenden daar zijn echte topmanagers.”

AZ Delta krijgt straks een belangrijke functie in de distributie van de vaccins.
Kris: “Klopt. AZ Delta werd in Vlaanderen een rolmodel van efficiëntie en samenwerking. Het is ook belangrijk dat onze ziekenhuizen met elkaar overleggen. En dan komt opnieuw Midwest in beeld. Naast een economische regio zijn we ook een zorgregio.”
Heeft corona ook in jullie directe omgeving slachtoffers gemaakt?
Bert: “Dat niet, al ken ik natuurlijk wel mensen die er serieus door getroffen zijn geweest. Als burgemeester ken je natuurlijk erg veel mensen, zodat het snel als dichtbij aanvoelt. Iedere besmetting was en is er een te veel.”
Luc: “Mijn directe kring bleef tot nu toe gelukkig gespaard. Ik merk ook dat deze tweede golf veel dichter komt dan de eerste. Nu kent iedereen wel iemand die corona heeft gehad. Van quarantaine kijken we ook al niet meer op. Het taboe is weg. In het voorjaar was Covid-19 en quarantaine nog iets vies. Nu beseffen we dat het ons allemaal kan overkomen.
Kris: “Ik ben wel blij te zien dat iedereen veel respect heeft voor elkaar. Er heerst een extreem grote voorzichtigheid en de sociale controle zit goed. Dat moet ook, want alleen door allemaal samen de maatregelen te volgen, raken we hier uit.”
Dan kijkt u eveneens met gefronste wenkbrauwen naar de lockdownfeestjes.
Kris: “Wie nu nog niet wil volgen, moet voelen. Daarom is nultolerantie ook een logisch gevolg, net als de verhoging van de boetes voor wie zich niet aan de regels houdt. Een West-Vlaming wil duidelijkheid: ja of neen. Geen misschien. Duidelijke afspraken zijn nodig, maar die moeten ook perspectief bieden. We mogen de mensen niet in een angstcultuur duwen, maar tonen dat de maatregelen de weg richting einde van de tunnel zijn.”
Kijk even achterom. Zouden jullie bepaalde zaken nu anders aanpakken?
Bert: “Op lokaal vlak zeker niet. Wat wel voor gevloek heeft gezorgd, was het vaak veel te lange vacuüm tussen de persconferentie van de nationale veiligheidsraad en het moment waarop alle juridische teksten en informatie
bij ons belandden. Dágen duurde dat. En als burgemeester is er niets frustrerender dan een vraag te moeten beantwoorden met ‘ik weet het niet’.”
Kris: “Die vragen gingen soms over kleine dingen. Kan de sinterklaasstoet doorgaan, mag mijn carwash open... Gelukkig konden we toen ook terugvallen op Midwest, aangezien we een eigen basisreglement hadden uitgewerkt.”
Luc: “Bij Midwest spraken we allemaal dezelfde taal. Dat merkte je ook tijdens het burgemeestersoverleg met de gouverneur. vanuit Midwest hoorde je één of twee stemmen, elders liet elke gemeente vaak een compleet ander geluid horen.”
Kregen jullie dit jaar meer kritiek te verwerken? Of waren de schouderklopjes in de meerderheid?
Bert: “De schouderkopjes dreven toch boven. Ik kreeg vaak te horen dat mensen begrip hadden voor onze situatie. Dat het niet makkelijk moest zijn om beslissingen te nemen, bijvoorbeeld. Dat was ook zo, want bepaalde maatregelen gaan voor de ene te ver, terwijl ze voor de andere niet streng genoeg kunnen zijn. Ik heb geleerd om rustiger te antwoorden en te relativeren. Elke beslissing die we genomen hebben, gaat om mensen. En mensenlevens.”
Luc: “Die steun deed vaak deugd, want voor ons als burgemeester was dit eveneens een compleet onuitgegeven situatie.”
Kris: “Het valt me wel op dat onze samenleving steeds meer onder druk komt te staan. Dat was afgelopen zomer zo, nu keert dat terug. Hoe mensen ten opzichte van elkaar reageren, de wanhoopskreten van onze handelaars en ondernemers... Ik probeer daarom ook zoveel mogelijk empathie aan de dag te leggen. Een luisterend oor kan vaak wonderen doen, want de toekomst kennen we ook niet. Ik heb ervaren dat je als burgemeester heel wat rollen hebt: de pastoor, de brandweerman, maar ook de paal waar ze de mat tegen uitkloppen. Dat hoort er nu eenmaal bij.”
Hoe brengen jullie zelf de feestdagen door?
Luc: “In onze eigen kring, uiteraard. Ik zal het met mijn echtgenote en onze nog twee thuiswonende zonen gezellig maken. Bescheiden en intiem, want in normale omstandigheden krijgen we de familie over de vloer.”
Kris: “Ik ben het knuffelcontact van mijn ouders. De eindejaarsdagen breng ik met plezier bij hen door.”
Bert: “Ik hou het ook binnen de bubbel. Kerst met mijn dochter was alvast fantastisch.”
Wat mogen we jullie wensen voor 2021, behalve een goeie gezondheid en een vaccin?
Kris:(lacht) “Die twee mocht je anders zeker aan het lijstje toevoegen. Laat ik het houden op drie woorden: uitzicht, kracht en houvast. We willen de mensen perspectief bieden, hen courage geven om door te doen. Veel mensen hebben dit jaar een dierbare of iets dierbaars verloren en moesten daar op een abnormale manier afscheid van nemen. Ik hoop dat we dit troebel jaar straks helemaal achter ons kunnen laten.”
Bert: “Ik hoop dat het isolement opnieuw verdwijnt. We hebben het nodig om bij elkaar te zijn, ook al zal dat straks wellicht op een vooraf vastgelegde manier moeten gebeuren. Na mijn matchke minivoetbal een pintje drinken met de vrienden, je kan je niet voorstellen hoe hard ik daar naar uitkijk.”
Luc: “De traditionele nieuwjaarsreceptie zal begin volgende maand niet kunnen plaatsvinden. Jammer, maar begrijpelijk. Begin juli staan onze Tieltse Europafeesten op de kalender. Ik hoop dat we tegen dan weer een mooi programma in elkaar kunnen boksen én dat ook kunnen laten doorgaan. Of het dan al weer helemaal zoals vroeger zal zijn, is momenteel koffiedik kijken.”
Bert: “Aan grote voorspellingen mogen we ons niet wagen. Batjes volgendjaar? Laat ons eerst de impact van de vaccinaties afwachten. Maar één iets weet ik wel: 2021 moet en zal meer licht en schoonheid bieden dan 2020.”

 

Bron: Krant van West-Vlaanderen, 1 januari 2021

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is