Bosseniersgilde blaast 400 kaarsjes uit

Door Bert Maertens op 11 juli 2015, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - SCHUTTERS EN STAD TRAPPEN FEEST OP GANG MET WEIDESCHIETING

De eerste weideschieting in vijftig jaar. Daarmee werden de feestelijkheden rond het vierhonderdjarig bestaan van de Koninklijke Aloude Gilde Bosseniers Sint-Barbara gisteren letterlijk op gang geschoten. Burgemeester Bert Maertens en sportschepen Kurt Grymonprez gaven het startschot.

De oudste vereniging van de stad zijn ze net niet. Die eer gaat naar Handbooggilde Sint-Sebastiaan, die haar rechten al in 1610 verwierf. Toch kan dat de feestvreugde niet drukken. "We zijn al vierhonderd jaar in de stad aanwezig en de toekomst lijkt verzekerd", zeggen Roderick Gors en Tillo Steeland. "We hebben 250 leden, waarvan er tot 80 wekelijks komen schieten op onze stand aan de Hoeve in de Krekelstraat. Daar beoefenen we verschillende disciplines met een karabijn, pistool en luchtdrukgeweer. Om onze verjaardag te vieren, organiseren we nu uitzonderlijk een kleiduifschieting. Aanvankelijk wilden we op provinciedomein Wallemote schieten, maar dat zag de provincie niet zitten. Daarom zijn we naar deze weide aan de grens van de stad uitgeweken."

Burgemeester Bert Maertens en schepen Kurt Grymonprez waagden zich gisteren ook eens aan het kleiduifschieten, maar slaagden er niet in hun doelwit te raken. - Foto Deleu

Vuurdoop

Om de weideschieting voor open te verklaren, daagden gisteren burgemeester Bert Maertens en sportschepen Kurt Grymonprez op. Voor hen was het letterlijk hun vuurdoop. "Mijn ervaring bleef beperkt tot het schietkraam op de kermis", grapte Maertens bij aanvang. "Ik ben er dus niet in thuis, maar wou er zeker bij zijn om samen de vierhonderdste verjaardag van de Gilde te vieren." Uiteindelijk kon geen van beide politici een doel raken.

Bourgeois

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een opvallende link met de Bosseniersgilde. Uit onderzoek blijkt dat zijn voorouder Nikolaas Bourgeois in de zeventiende eeuw mee aan de wieg van de Gilde stond. "Hij was uit Doornik afkomstig, maar verhuisde naar Izegem om er als chirurg aan de slag te gaan", weet Roderick. "Hier schreef hij zich bij de Gilde in en zorgde hij voor een officieel gildeboek waarin alle prestaties neergeschreven werden. Daarom hebben we hem postuum de Orde van Verdienste van Sint-Barbara toegekend. Minister Bourgeois was bijzonder opgetogen met de medaille en kwam al eens schieten bij ons."

Zelf schieten

Wie de weideschieting wil bijwonen, kan vandaag (tussen 10 en 21 uur) en zondag (van 10 tot 18 uur) terecht op de weide van Francis Verhelst in de Ardooisestraat 94. Iedereen vanaf 18 jaar kan deelnemen. Voor 11,5 euro koop je een dagkaart en krijg je munitie om tien kleiduiven te schieten.

Bron: Valentijn Dumoulein op hln.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is