Budabrug laat het 50 maal afweten

Door Bert Maertens op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Budabrug laat het 50 maal afweten

KORTRIJK – De Kortrijkse Budabrug kampte de afgelopen 16 maanden 50 keer met technische problemen. Dit zorgde voor in totaal meer dan 200 uur hinder voor de scheepvaart en meer dan 17 uur hinder voor het wegverkeer. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

De nieuwe Budabrug in Kortrijk werd in gebruik genomen op 30 januari 2015. De eerste weken was nog een aantal noodzakelijke werken nodig, bijvoorbeeld schilderwerken, en doken er kinderziektes op. “Uit cijfers die ik opvroeg, blijkt dat de Budabrug sinds juni vorig jaar zo’n 50 keer met problemen kampte. Dit gaat bijvoorbeeld om defecte slagbomen of een camera die het laat afweten.” Deze problemen zorgden ervoor dat de brug meer dan 17 uur onderbroken was voor het wegverkeer. “De langste onderbreking vond plaats op 28 juli 2017, toen de brug halverwege bleef staan. Toen was er zes uur hinder”, zo weet Bert Maertens.

Meer dan 200 uur stremming voor scheepvaart

De Budabrug was sinds juni 2016 ook meer dan 40 maal onderbroken voor het scheepvaartverkeer. De langste periode vond plaats tussen 18 en 20 maart 2017. “Eén van de slagbomen was toen defect. Na resetten kreeg men de slagboom terug aan de praat. De aannemer heeft intussen een aanpassing in het programma doorgevoerd om dit probleem op te lossen”, legt Bert Maertens uit.

De Leiewerken en de nieuwe bruggen in Kortrijk zijn onmiskenbaar een grote troef voor de centrumvernieuwing in de stad. De Kortrijkzanen mogen daar terecht trots op zijn. Hopelijk neemt het aantal defecten en onderbrekingen voor het verkeer ter hoogte van de Budabrug snel af, zodat het draagvlak voor het groot vernieuwingsproject niet afneemt”, besluit Bert Maertens.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is