Burgemeesters proeven eerste biertje

Door Bert Maertens op 8 juli 2015, over deze onderwerpen: Izegem

EMELGEM - INGELMUNSTER - BROUWERIJ VAN HONSEBROUCK NEEMT NIEUWE BROUWZAAL IN GEBRUIK

Van Honsebrouck heeft gisteren de brouwzaal van hun nieuwe brouwerij in de Ingelmunstersestraat in Emelgem officieel in gebruik genomen. Burgemeesters Kurt Windels van Ingelmunster en Bert Maertens van Izegem mochten het eerste biertje proeven. Vanaf januari 2016 moet de brouwerij volledig operationeel zijn.

Brouwerij Van Honsebrouck - bekend van de Kasteelbieren Bacchus, Brigand en Filou - gaf tien maanden geleden het startschot voor de bouw van hun nieuwe brouwerij op de grens van Ingelmunster en Emelgem. "Amper veertig weken later kunnen we met fierheid onze nieuwe brouwzaal officieel in gebruik nemen", vertelt zaakvoerder Xavier Van Honsebrouck. "Dat moet ook, want eind dit jaar leggen we onze activiteiten stil in Ingelmunster. Voor het zover is, willen we onze brouwmeesters nog vier maanden geven om al onze bierrecepten even kwalitatief te brouwen in onze nieuwe keuken met nieuwe potten en pannen."

Burgemeesters Kurt Windels van Ingelmunster (links) en Bert Maertens van Izegem mogen samen met brouwer Xavier Van Honsebrouck het eerste biertje proeven. - Jos Bogaerts
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het eerste proefbrouwsel gisteren viel alvast in de smaak bij Xavier. "Dit is natuurlijk nog geen afgewerkt product, maar ik proef nu al dat het goed zit. Onze klanten moeten vanaf dag één beleverd worden met hetzelfde kwalitatieve bier als nu."

De nieuwe brouwerij, goed voor een capaciteit van 200.000 hectoliter of het dubbel van de Ingelmunsterse brouwerij, is goed voor een investering van veertig miljoen euro, waarvan één miljoen gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. De nieuwbouw is noodzakelijk om de export te verhogen zonder de thuismarkt te verwaarlozen.

Bezem

"De nieuwe brouwerij zal eigenlijk vier brouwerijen huisvesten: een hoge gistingsbrouwerij, een spontane gistingsbrouwerij, een afdeling voor gemengde gisting en een microbrouwerij voor seizoensbieren en speciale smaken die in het buitenland aanslaan. Die laatste bieren zullen we trouwens niet langer onder de naam Van Honsebrouck op de markt brengen, maar als 'Broom Ale House'. Hiermee verwijzen we naar borstelstad Izegem, maar ook naar de middeleeuwse ale houses die vaak uitgebaat werden door vrouwen. Zij brouwden bier met hun bezem. Eens het brouwsel klaar was, staken ze hun bezem door een gat boven de deur om deze te drogen en als teken dat het bier klaar was."

Risico

"Vanaf april 2016 wordt de brouwerij ook opengesteld voor het publiek", gaat Xavier verder. "We werken samen met de stad Izegem en de gemeente Ingelmunster om bezoeken met andere bezienswaardigheden en musea in de buurt aan te bieden."

Er zijn in de nieuwbouw ook ruimtes voor conferenties en exposities voorzien.

Opgemerkte gast op de opening was Luc Van Honsebrouck, vierde generatie van de brouwersfamilie, vader van Xavier en de man die Brouwerij Van Honsebrouck echt op de kaart zette. Hij zette gisteren voor het eerst voet op de nieuwe site van de brouwerij. "Als ik nog aan het hoofd van de brouwerij had gestaan, zouden we nooit verhuisd zijn", vertelt hij. "Ik was tevreden met 95.000 hectoliter, maar Xavier ziet het groter. Ik vind het riskant wat hij doet, maar ben tegelijk verwonderd in de positieve zin. Het leven is nu eenmaal aan de durvers."

Koninklijk bezoek

Xavier Van Honsebrouck rekent er alvast op dat koning Filip en koningin Mathilde present tekenen voor de officiële opening van de brouwerij in 2016. "Dat hebben ze me beloofd", besluit hij.
 

Bron: Charlotte Degezelle op hln.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is