Burgemeesters zweren alcohol (één maand) af

Door Bert Maertens op 2 december 2016

Bert Maertens (Izegem) en Kurt Windels (Ingelmunster) nemen deel aan Tournée Minérale

IZEGEM/INGELMUNSTER - Izegems burgemeester Bert Maertens en zijn Ingelmunsterse collega Kurt Windels gaan allebei de uitdaging aan om februari 2017 zonder één druppel alcohol door te brengen. Die ambitie kadert in Tournée Minérale, een initiatief van de Druglijn en de Stichting tegen Kanker.

Beide burgervaders kregen het voorstel op de meest recente gemeenteraad voorgeschoteld. “Ik kan me best vinden in het initiatief”, aldus Kurt Windels. “Ik ben benieuwd welk effect een maand zonder alcohol zal hebben.” Iets wat zijn collega Bert Maertens onderschrijft. “Wij moeten het goeie voorbeeld geven. Ik zal er alles aan doen om die alcoholloze maand tot een goed einde te brengen.”

Hoeveel glazen alcohol per week drinken jullie?

Kurt: “Ik ben een heel onregelmatige drinker. Het is afhankelijk van mijn sociaal leven, maar het is zeker niet buitensporig.”

Bert: “Die heb ik nog nooit geteld. Het varieert van week tot week, maar het zullen er in elk geval voldoende zijn, vrees ik.”

Moeten jullie beroepshalve vaak alcohol drinken?

Kurt: “Vooral bij jubilea in feestzalen verwachten de mensen dat je een glas meedrinkt. En eerlijk: er zijn nu wel minder aangename dingen dan een glaasje cava. Maar het blijft binnen de perken. Als ik alle pinten moest opdrinken die ik toegestopt krijg, zou het niet goed komen.”

Bert: “Je moet nooit, maar we komen als burgemeester vaak in contact met een pintje of glaasje bubbels. Maar ook in de vrije tijd komt een lekker glaasje wel eens voor mijn neus te staan. Ik probeer ook nog wat te voetballen en in de zogenaamde ‘vijfde time’ durven er wel eens een stevige reeks pinten klaarstaan.”

Is het soms een uitdaging om een glas te weigeren?

Kurt: “In momenten van vreugde en euforie wel. Verder drink ik enkel wanneer ik er zin in heb. Zo heb ik in de raadszaal van het gemeentehuis nog nooit alcohol gedronken.”

Bert: “Soms is het moeilijk, al ligt dat vooral aan mezelf. Ik ben een sociaal dier en drink graag eentje mee. En ik drink het ook gewoon graag. Dus die combinatie maakt dat ik normaliter weinig glaasjes weiger.”

Is jullie alcoholgebruik toegenomen sinds jullie burgemeester zijn?

Kurt: “De gelegenheden zijn toegenomen. Het verbaast me trouwens hoeveel er gedronken wordt. Zelfs bij een dagschotel hoort al snel een glas rode wijn of een Filou. Ik heb wel een sterke regulator. Na overdaad volgt onverbiddelijk een mottige day-after.”

Bert: “Bij mij niet. Ik denk dat ik gerust mag zeggen dat ik hard werk en dan houd je het minder goed vol om pas laat in bed te liggen en er weer vroeg uit te moeten.”

Wat is jullie favoriete alcoholische drank?

Kurt: “Ik kan best genieten van een Filou of Omer, vooral bij mijn avondeten. Maar het beste blijft nog altijd die simpele pint uit een plastic beker bij valavond op een festival. Gelukkig valt Labadoux niet in februari.”

Bert: “Mijn favoriet is een lekkere Italiaanse rode wijn.”

Zal het lastig worden om een maand lang alcohol af te zweren?

Kurt: “Dat weet ik niet. Ik kan wel moeilijk neen zeggen. Maar ik ben ook geen plooier. Het zal lukken.”

Bert: “Ik vrees van wel. In februari valt ook het nieuwjaarsfeestje van mijn voetbalploeg de Rotte Kiwi's. Mijn makkers zullen me daar enorm op de proef stellen. Maar ik moet en zal volhouden!”

 

Bron: PVH - Foto CLY, KW De Weekbode Izegem, 02.12.2016, p. 3

 

KW De Weekbode Izegem, 02.12.2016, p. 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is