De Schotten beslisten

Door Bert Maertens op 19 september 2014

Het heeft niet mogen zijn. Schotland wordt geen onafhankelijk natie, of toch niet binnenkort. Het Yes-kamp heeft er alles aan gedaan om de Schotten te overtuigen van de sociale en economische voordelen die een onafhankelijk Schotland met zich zou meebrengen. Maar het No-kamp heeft het toch gehaald.

Ben ik nu teleurgesteld? Hoegenaamd niet! Want de Schotten hebben zelf mogen beslissen over hun toekomst, in een referendum met een indrukwekkende opkomst. En dus was het een hoogdag voor het zelfbeschikkingsrecht der volkeren. Ik kan alleen maar hopen dat andere regio’s dezelfde mogelijkheid krijgen als Schotland. Bovendien liet dit referendum niemand onberoerd, ook groepen niet die anders wars zijn van politiek.

En natuurlijk gaan de Schotten er sowieso op vooruit. Want in de aanloop naar het referendum toe heeft Westminster dure beloftes gedaan over meer autonomie. Ik ben ervan overtuigd dat enkel hierdoor veel kiezers er toch voor opteerden om deel te blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk.

De Schotten winnen dus, either way. De beide kampen staan nu voor grote uitdagingen: Westminster dient zijn beloftes na te komen, en de SNP heeft de moeilijke taak om de Schotten als 1 natie terug te verenigen in een positief project: One Scotland.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is