Deelgemeenten krijgen meer kerstverlichting

Door Bert Maertens op 25 oktober 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM/TIELT - De kerstverlichting in Izegem was tot nog toe bijna helemaal geconcentreerd rond het stadhuis en de Korenmarkt. 'Dit jaar kiezen we voor een betere spreiding over de deelgemeenten en worden de lichtjes ook vroeger gedoofd', zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA). 

Het stadsbestuur van Izegem bespaart dit jaar niet op de kerstverlichting. 'Maar met hetzelfde budget van circa 50.000 euro gaan we de kerstverlichting dit keer wel beter spreiden', kondigen burgemeester Bert Maertens (N-VA) en zijn partijgenote, schepen van Energie en Openbare Verlichting Caroline Maertens aan. De voorbije jaren was de kerstverlichting bijna volledig geconcentreerd rond de Korenmarkt.

De voorbije jaren was de kerstverlichting bijna volledig geconcentreerd rond de Korenmarkt. IF

Signaal

'Dit jaar gaan we de 42.500 led-lampjes beter verdelen over de hele stad, zodat ook de deelgemeenten en het gehucht de Bosmolens hun deel krijgen', belooft Caroline Maertens. Zo bleef de kerstverlichting in Kachtem in het verleden beperkt tot het standbeeld en de fontein op het plein, maar er komen nu ook lichtjes in de bomen aan de kerk. Ook langs de Meensesteenweg op de Bosmolens zullen de palen meer kerstverlichting krijgen. En in Emelgem wordt de kerstverlichting uitgebreid tot de Warande- en Stijn Streuvelsstraat. De kerstverlichting aan het stadhuis van Izegem en Emelgem en in de vrijheidsboom op de Melkmarkt zitten nog niet in die cijfers, want die staat los van het contract met de firma Flux uit Zedelgem.

Hoewel Izegem niet in het afschakelplan bij stroomtekort voorkomt, wil de stad toch een signaal geven door de kerstverlichting minder lang te laten branden.

'Vroeger staken we de kerstlichtjes al op 2 december aan. Dit jaar wachten we tot 8 december, om ze op 4 januari weer te doven. Terwijl de kerstlichtjes vroeger bleven brandden tot 3 uur 's nachts, zullen we ze dit jaar al om middernacht uitschakelen. Alleen tussen kerstavond en nieuwjaarsdag laten we ze tot 1 uur branden. Naar verbruik toe zal dat niet zo veel schelen, maar het is een teken van solidariteit', zeggen Maertens en Maertens.

Niet meer dag en nacht

Ook Tielt, dat wel in het afschakelplan voorkomt, grijpt in. 'Qua volume gaat er niet zoveel veranderen, omdat wij gebonden zijn aan het contract met de leverancier. Maar vroeger lieten we de kerstlichtjes dag en nacht branden. Hoewel Electrabel zegt dat het verbruik van led-verlichting miniem is, passen we toch de branduren aan. Van maandag tot donderdag doven de lichtjes tussen 22 uur 's avonds en 6.30 uur 's ochtends. In de weekends blijft ze tot middernacht branden. Op Kerstdag, op Nieuwjaar en tijdens het kerstmarktweekend blijven ze continu branden. zet burgemeester Els De Rammelaere (N-VA) op een rijtje.

Wat er met de kerstverlichting in Roeselare gaat gebeuren, ligt volgens centrummanager Alex Leupe nog niet vast.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is