"Detectie van alle reuzenberenklauw is uitdaging"

Door Bert Maertens op 31 augustus 2017

Op 23 plaatsen langs Vlaamse waterwegen werd reuzenberenklauw aangetroffen. Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) te weten van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). De Vlaamse waterwegbeheerders deden de nodige inspanningen om de gevaarlijke plant te bestrijden. Wanneer het sap van de plant in aanraking komt met de huid, kan dat in combinatie met zonlicht ernstige brandwonden veroorzaken.

De reuzenberenklauw is niet ongevaarlijk. Het waterachtige sap van de plant bevat chemicaliën die onder invloed van het zonlicht worden geactiveerd. Wanneer die stoffen in aanraking komen met het huidoppervlak kunnen ze ernstige brandwonden veroorzaken. Het in kaart brengen van de problematiek en het bestrijden van de plant is dus noodzakelijk. Reuzenberenklauw wordt onder meer aangetroffen langs het kanaal Bossuit-Kortrijk, het kanaal Bocholt-Herentals, de Boven- en Beneden-(Zee)schelde en het Albertkanaal.

"De uitdaging blijft evenwel het detecteren van elke locatie. Aanvullingen van waarnemingen van andere overheden en burgers zijn zeker een toegevoegde waarde", aldus Bert Maertens. Grotere populaties worden gemaaid. "Daarnaast blijven de waterwegbeheerders meewerken aan een gebiedsgerichte bestrijding. Voorbeelden daarvan zijn een project in Merelbeke en recentelijk een project in samenwerking met de gemeente Zwevegem", aldus Maertens.

De aanpak rendeert want er is een neerwaartse trend te zien sinds 2014. "Daarnaast is er een halvering waar te nemen van het aantal planten op een locatie waar de wortels al vijf jaar op rij worden afgesneden", meent Maertens.

 

Bron: Belga / eigen verslaggeving vilt.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is