Digitaal duwtje voor 27 gemeenten en OCMW’s

Door Bert Maertens op 27 maart 2017, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken
Bert Maertens - foto: Anne Deknock

BRUSSEL – Zevenentwintig gemeenten krijgen ondersteuning van Vlaanderen om hun ICT-capaciteit en de kwaliteit van hun digitale dienstverlening op te krikken. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) in antwoord op zijn parlementaire vraag aan Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Het aanbod van de Vlaamse overheid kwam er nadat een onderzoek grote verschillen tussen de 308 Vlaamse gemeenten en OCMW’s aantoonde.

In het voorjaar van 2016 mat de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in opdracht van het Agentschap Informatie Vlaanderen de digitale maturiteit van de Vlaamse gemeenten en OCMW's. Bij de screening, die past in het actieplan Radicaal Digitaal van minister Homans, werd gepolst naar de kwaliteit van onder andere digitaal informatiebeheer, informatieveiligheid, ICT-capaciteit en elektronische dienstverlening. Dit resulteerde in de omvangrijke I-monitor 2016.

Dit rapport toont aan dat er heel grote verschillen bestaan tussen de 308 gemeenten en OCMW’s in Vlaanderen: sommige scoren uitstekend, andere bedroevend laag. Dat is spijtig uiteraard, want als burger of ondernemer moet je overal quasi even goed bediend kunnen worden, ook inzake digitale dienstverlening”, stelt Bert Maertens.

Voor de gemeenten en OCMW’s die minder goed scoorden, is er nu een ondersteuningspakket. Van de 50 lokale besturen die in de I-monitor niet goed scoorden, tekenden er 27 in op het aanbod. De lijst van deelnemende lokale besturen laat een grote verscheidenheid zien. “Enerzijds zijn er kleine, landelijke gemeenten, zoals Ardooie en Spiere-Helkijn. Grotere gemeenten als Zottegem en Ninove tonen echter aan dat het zeker niet alleen om een plattelandsprobleem gaat”, aldus Bert Maertens.

Het ondersteuningsaanbod bestaat uit 20 dagen begeleiding en moet resulteren in een concreet actieplan met doelstellingen voor o.a. het informatiebeheer en de e-dienstverlening. “Dit ondersteuningsaanbod zal sowieso resulteren in quick wins bij de gemeente in kwestie. Ik kan het initiatief van minister Homans enkel toejuichen”, besluit Bert Maertens.

 

Bijlage: overzicht van de deelnemende besturen

Gemeente en OCMW Ardooie
Gemeente en OCMW Baarle-Hertog
Gemeente en OCMW Horebeke
Gemeente en OCMW Houthalen-Helchteren
Gemeente en OCMW Ichtegem
Gemeente en OCMW Langemark-Poelkapelle
Gemeente en OCMW Oostrozebeke
Gemeente en OCMW Oud-Heverlee
Gemeente en OCMW Spiere-Helkijn
Gemeente en OCMW Zonnebeke
Gemeente Huldenberg
Gemeente Kapelle-op-den-Bos
Gemeente Knesselare
Gemeente Meise
Gemeente Moorslede
Gemeente Temse
Gemeente Wijnegem
OCMW Beersel
OCMW Kruibeke
OCMW Lubbeek
OCMW Machelen
OCMW Overijse
OCMW Schoten
OCMW Tremelo
Stad Damme
Stad en OCMW Ninove
Stad Zottegem

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is