Een op acht weigert een sociale woning

Door Bert Maertens op 13 september 2015, over deze onderwerpen: Izegem

Bijna één op de acht kandidaat-huurders weigert een sociale woning. In sommige gemeenten, in West-Vlaanderen bijvoorbeeld, is dat zelfs één op de drie. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. N-VA wil de regels verstrengen, maar CD&V vindt dan weer dat vraag en aanbod beter op elkaar moet worden afgestemd en de toewijzing anders zou kunnen gebeuren.

Wie op een wachtlijst staat voor een sociale woning en een aanbod krijgt, mag dat één keer weigeren. Een tweede weigering heeft meestal wel gevolgen: kandidaten worden bij de betrokken maatschappij geschrapt en komen bij de inschrijving bij een andere verhuurmaatschappij helemaal onderaan de lijst te staan.

Uit cijfers van Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) blijkt dat dertien procent van de bijna 105.000 kandidaat-huurders minstens één keer een woning weigerde. Soms gebeurt dat om gegronde redenen, maar soms om pietlulligheden. Homans pleit er daarom voor dat de lijst met geschrapte weigeraars op meer huisvestingsmaatschappijen van toepassing wordt.

Vlaams minister van wonen Liesbeth Homans, nochtans ook van N-VA, is niet meteen van plan de regels strenger te maken. “De regels zijn al strikt,” zegt ze. “Wie 2 keer weigert, wordt geschrapt van de wachtlijst van de huisvestingsmaatschappij”. Bovendien moeten mensen een eerste weigering altijd grondig motiveren.

 

Bekijk het fragment via deze link.

Bron: VTM Nieuws

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is