"Een verdere uitbreiding zou volledig logisch zijn"

Door Bert Maertens op 21 oktober 2016, over deze onderwerpen: Izegem

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) meent dat Izegem nu de minimale schaal heeft om als zelfstandige gemeente door het leven te gaan. “28.000 inwoners is net genoeg”, klinkt het. “Maar een verdere uitbreiding zou de logica zelve zijn. We hebben een centrumfunctie met De Leest, onze sportinfrastructuur, een goed uitgebouwd station, de Sint-Jozefskliniek en onze vele scholen. Op vandaag maken veel mensen van buiten Izegem gebruik van die faciliteiten, zonder dat ze die mee helpen financieren.”

“Mochten we de fusie van 1976 nu opnieuw kunnen doen, dan zou het initiële plan van toen ideaal zijn: samenvloeien met Lendelede, Sint-Eloois-Winkel en Ingelmunster. Die fusie is toen door de politiek tegengehouden, door flink wat gelobby in de achterkamertjes. Een gemiste kans. Mocht die fusie alsnog kunnen plaatsvinden, dan zijn we in één klap even groot als Roeselare. En meer inwoners betekent meer financiële slagkracht. Zo kan je als stad meer diensten aanbieden, efficiënter werken en meer investeringen in je patrimonium doen.”

Bert Maertens is uitgesproken pro fusie. “En dat weet iedereen wel”, glimlacht hij. “Alleen wordt er bij dergelijke plannen nog al te vaak veel te emotioneel gereageerd. Begrijpelijk ook. Het is normaal dat Ingelmunster de boot afhoudt, Izegem is dan eerder vragende partij. Maar bij een fusie eet de ene niet zomaar de andere op. Zie het eerder als een doorgedreven samenwerking.”

Minstens 40.000 inwoners

Toch denkt Bert Maertens niet dat grote fusies zomaar vrijwilliger tot stand zullen komen. “Iedereen is bang om zijn eigenheid te verliezen, terwijl die vrees ongegrond is. Mijn persoonlijk standpunt is dat de Vlaamse regering in 2019 een stelling moet innemen waarin er gestreefd wordt naar gemeenten van 40.000 inwoners, zoals in Denemarken. Daar is al bewezen dat het model werkt.”

“Iedere deelgemeente krijgt nog een goeie dienstverlening ter plaatse, zodat de eigenheid bewaard blijft. Vlaanderen moet daarbij in 2019 een voorstel tot fusie formuleren. Lukt het niet tijdens die eerste legislatuur, dan moet de regering bij de start van de tweede legislatuur een fusie opleggen. Dé uitdaging wordt echter om de mensen te overtuigen, met duidelijke cijfers en concrete projecten. Iedereen, maar dan ook letterlijk iedereen zou er beter van worden, mochten we met zijn allen op een iets grotere schaal werken. En ben ik na een nieuwe fusieronde mijn sjerp kwijt, dan is het maar zo. Ik denk aan het grotere belang van alle mensen.”

 

Bron: Philippe Verhaest - Foto Frank, KW De Weekbode Izegem, 21.10.2016, p. 20

 

KW De Weekbode Izegem, 21.10.2016, p. 20

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is