Eind volgend jaar afspraken rond Grensleie

Door Bert Maertens op 20 februari 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens - foto: Anne Deknock

BRUSSEL – Eind volgend jaar zal het protocol tussen Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk dat het beheer van de Grensleie regelt, in werking treden. Dat antwoordde minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op een parlementaire vraag hierover van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

Eind 2016 zijn in de schoot van de Intergouvernementele Commissie Seine-Schelde (IGC), waarin zowel Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen zijn vertegenwoordigd, de formele onderhandelingen opgestart omtrent een nieuwe kaderconventie voor de verdere modernisering van de Grensleie. Ook afspraken omtrent het toekomstige beheer, onderhoud en exploitatie ervan worden hierin opgenomen”, zo weet Bert Maertens. Deze conventie dient als opvolger van het bestaande verdrag uit 1982. Deze onderhandelingen hebben intussen geleid tot een inhoudelijke consensus binnen de IGC over een basistekst voor deze kaderconventie. De volgende stap bestaat erin dit dossier administratief verder voor te bereiden. Hetzelfde dient ook te gebeuren aan Franse en Waalse zijde. “Tegen eind 2019 zou de conventie dan van kracht zijn”, aldus Bert Maertens.

Vertrekpunt voor breder protocol

Informeel overleg tussen de Franse en Vlaamse waterwegbeheerders, Voies Navigables de France (VNF) en Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z), leidde al tot de intentie om tot een breder protocol te komen. “Het protocol voor de Grensleie wordt hierbij beschouwd als vertrekpunt voor een breder protocol voor Leie en Schelde. Hierbij wordt vanzelfsprekend ook de Waalse tegenhanger betrokken. Een nauwkeurige timing hiervoor is er nog niet, maar uiteraard wordt alles in het werk gesteld om hier zo snel als mogelijk tot concrete resultaten te komen”, zo besluit Bert Maertens.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is