Erfgoedsite Eperon d'Or moet grootste toeristische troef van Izegem worden

Door Bert Maertens op 3 juni 2017, over deze onderwerpen: Izegem
Op de foto de onthulling van een gedenkplaats door minister-president Geert Bougeois en de vertegenwoordigers van stad Izegem. © CLY

De stad Izegem, die naam en faam verwierf door zijn borstels en schoenen, heeft er een industriële erfgoedsite bij.

Eperon d'Or, een majestueus gebouw in art-decostijl, is gered voor de toekomst en moet vooral de huidige en toekomstige generaties Izegemnaren eraan herinneren hoe de vroegere Izegemnaren hun stad op de wereldkaart hebben gezet. Eperon d'Or huisvest nu een schitterend museum over schoenen en borstels, maar het moet veel meer worden dan een nostalgische herinnering aan een roemrijk industrieel verleden.

De site moet uitgroeien tot de grootste toeristische troef van de stad waar jaarlijks duizenden bezoekers langskomen, niet alleen om te kijken maar ook om nieuwe ideeën op te doen. Voor de officiële openstelling kreeg de stad vanzelfsprekend minister-president en Izegemnaar Geert Bourgois op bezoek. Aan hem de eer om het nieuwproject toe te lichten en de gedenkplaat te onthullen. "Het spreekt voor zich dat dit voor mij een heel speciaal moment is. Zelf ben ik veertig jaar actief in de Izegemse politiek en onder de realisatie van dit project heb ik vanzelfsprekend mijn schouders gezet. Dit gebouw was een factor van welvaart voor onze stad. We hebben er dan ook alles aangedaan om dit art-decogebouw volledig in zijn oude glorie te herstellen zodat het een blijvend getuigenis blijft van ons industrieel verleden."

Voor dit project kon de stad een subsidie ontvangen van 685.000 euro van de Vlaamse overheid en daar kwam nog eens 228.740 euro bij voor de verdere toeristische exploitatie. "Erfgoed is een toeristische troef die we ten slotte moeten benutten", besloot de minister.

Wat er ook van zij, met de opening van dit prachtige schoeisel en borstelmuseum heeft Izegem er nu een pareltje bij om in de vitrine te zetten.

 

Bron: CLY op kw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is