Fiat voor Kruispoortbrug

Door Bert Maertens op 20 oktober 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

BRUGGE - Het Departement Omgeving Vlaanderen heeft een vergunning verleend voor de bouw van een tijdelijke Kruispoortbrug. Voor het einde van het jaar moet ze er staan. Volgend jaar wordt de renovatie van de Dampoortbrug gepland. Maar hoe zit het met de realisatie van het project Stadsvaart?

De Vlaamse overheid onderzoekt moment hoe de Stadsvaart inpasbaar is in het ruimtelijk uitvoeringsplan Fort Lapin, dat de Stad Brugge onlangs nieuw leven ingeblazen heeft. Het stadsbestuur wil een kwalitatieve bestemming vastleggen tussen ring, Havenstraat, Pannenbekestraat, Koolkerkse Steenweg en Noorweegse Kaai.

Zo geeft burgemeester Renaat Landuyt een krachtig signaal dat dit deel van Sint-Jozef niet mag onteigend worden voor een verbreding van de ringvaart.

Aan zijn partijgenoot, Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens, liet Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) weten dat er bijkomend onderzoek nodig is om een definitieve keuze te maken tussen de twee overgebleven locaties: afwaarts de Krakelebrug en de Kruisvest. Dit houdt studies in over de impact op het grondwater en op het erfgoed. Want het stadszicht van de vesten is, net als een deel van de oude pakhuizen van Genencor beschermd.

“Ook de impact van het alternatief afwaarts de Krakelebrug op het rioleringsstelsel en op de afwatering van de reien dient nader bestudeerd te worden. Bij dit alternatief zou het kanaalpeil 1,8 meter stijgen over een afstand van 1,2km”, aldus Bert Maertens.

Wanneer wordt er eindelijk een nieuwe brug aan Steenbrugge gebouwd? Volgens Claudia Van Vooren, woordvoerster van Waterwegen en Zeekanaal, hangt alles af van een beslissing van de Vlaamse Regering: “Er is nog een studie nodig om de exacte implanting en het ontwerp te bepalen. Er zijn recent wel besprekingen opgestart met de Stad Brugge en het Agentschap Wegen en Verkeer voor de aanleg van een fietsersbrug nabij de Coupure.

 

Bron: Stefan Vankerkhoven, KW Brugsch Handelsblad, 20.10.2017, p. 11

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is