Gemeente labelt fietsen gratis tegen diefstal

Door Bert Maertens op 19 augustus 2015, over deze onderwerpen: Izegem

Izegem - Uit recente cijfers van de politie blijkt dat een op de vier diefstallen in Izegem een fietsdiefstal is. 'Alarmerende cijfers', vindt burgemeester Maertens, dus onderneemt het stadsbestuur actie. Gisteren werden daarom fietsen gratis gelabeld aan het sportcentrum.

'De recente cijfers zijn alarmerend', meent burgemeester Bert Maertens (NV-A). 'In 2013 werden meer dan 150 fietsen gestolen, vooral aan het station.' Daarom wordt werk gemaakt van preventie. Zo zijn er een aantal gratis fietslabelacties, in samenwerking met politiezone RIHO. Een gelabelde fiets wordt minder snel gestolen, vaker teruggevonden en kan makkelijker opnieuw bij de rechtmatige eigenaar terechtkomen. 'De fietsenmakers in de stad hebben ook een labelmachine en er worden labelacties gehouden in onze scholen.' Ook tijdens Autoloze Zondag op 27 september kan je fiets gratis gelabeld worden.

Maar het bestuur heeft nog plannen. Fietsen die na het terugvinden de weg tot bij hun rechtmatige eigenaar niet vinden, worden na zes maand eigendom van stad Izegem. 'Normaal geven we die dan aan De Kringwinkel. Maar we gaan er een vijftal houden en in een opvallend kleurtje spuiten. Die kunnen dienen als vervangfiets voor wiens fiets gestolen is. Beter dan een nieuwe kopen, want in veel gevallen wordt de fiets terug gevonden', zegt Maertens.

 

Bron: Stephanie Demasure, Het Nieuwsblad/Roeselare-Tielt-Izegem, 19.08.2015, p. 19

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is