Geweld in uitgaansbuurt neemt toe

Door Bert Maertens op 3 juli 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - STAD STUURT EXTRA POLITIE OP STRAAT OM PROBLEEM AAN TE PAKKEN

Het aantal vechtpartijen in de uitgaansbuurt in Izegem zit de voorbije maand weer in stijgende lijn. Volgens raadslid Lothar Feys (N-VA), ook cafébaas op de Grote Markt, zijn er zo vijf zware incidenten geweest in tien dagen. Hij pleit voor meer politietoezicht. De stad neemt meteen extra maatregelen.

Volgens Lothar Feys, uitbater van café Plectrum, neemt de onveiligheid in de Izegemse uitgaansbuurt weer stilaan toe. "Na een rustige periode waren er onlangs weer vijf vechtpartijen in tien dagen. Het gaat om zware feiten waarbij amokmakers zeer driest te werk gingen", zegt het raadslid. "Bij een van de incidenten werd het meubilair van een café met een baseballknuppel aan diggelen geslagen, bij een ander haalden ze boksbeugels boven en werden de slachtoffers tot in de put van een nabijgelegen bouwwerf geslagen. Vorige week nog ging een vrouw een man te lijf met een mes en op 20 juni was er een vechtpartij waarbij de daders zelfs bleven schoppen toen het slachtoffer al lang op de grond lag." Raadslid en cafébaas Lothar Feys klaagt de situatie aan. - Repro VDI
 

Werkonbekwaam

Bij een van de incidenten, tijdens de Batjes op 13 juni, werd B.C., die liever anoniem blijft, in zijn arm geraakt door iemand die hem met twee gebroken drankflesjes te lijf ging. Het slachtoffer werd twee keer geopereerd en verbleef vier dagen in het ziekenhuis. "Die man viel me uit het niets aan", reageert B.C. "Ik schermde mijn gezicht af en zo raakte hij me vol in de onderarm. Mijn pees werd geraakt en twee dagen later vonden de artsen nog glas in mijn arm. Ik ga nu naar de kinesist en hoop vlug te herstellen, maar ben momenteel wel werkonbekwaam. Hopelijk komt er meer politietoezicht, want dit kan echt niet meer."
 

WK-koorts

Ook Feys vindt dat er actie moet ondernomen worden. "Eind vorig jaar hadden we te maken met de problematiek rond de Albanese maffia, maar daar gaat dit niet om. Het is het werk van individuen die niet terugdeinzen om wapens te gebruiken. Die opmerkelijke stijging is vermoedelijk een combinatie van het warmere weer, de WK-koorts en het einde van de examens, maar dan nog is dit ontoelaatbaar. Daarom hoop ik dat het onveiligheidsgevoel kan worden aangepakt met meer interventieteams en extra politietoezicht."
 

Meer blauw op straat

Burgemeester Bert Maertens (N-VA) beaamt de stijging. "Er zijn bij het begin van de vakantie gek genoeg altijd meer incidenten en dat is moeilijk te verklaren. Ook ik ben daar van geschrokken. Daarom zal er voortaan altijd een politiecombi in de buurt aanwezig zijn, terwijl die vroeger altijd van buiten de stad moest komen. Er zal ook een Flex-team patrouilleren. Dat is samengesteld uit agenten die de overlast moeten indijken en met honden op pad gaan."
 

Nultolerantie

Oppositieraadslid Peter Defreyne (CD&V) heeft het over een structureel probleem en wil een veiligheidsplan in het leven roepen. "Die extra maatregelen zijn maar tijdelijk, terwijl het duidelijk is dat dit een blijvend probleem is", meent hij. "Daarom pleiten we voor een plan met daarin een perimeter waarin nultolerantie geldt, het open blijven van de politiepost in het weekend en een dringende evaluatie van de werking van die politiepost. Het stadsbestuur moet ook een coördinator integrale veiligheid aanstellen om de strijd tegen criminaliteit te stimuleren en er moet beter overleg komen met horecabazen. Ook het invoeren van een plaats- en caféverbod lijkt ons geen overbodige luxe."

Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) was dan weer boos omdat hij al zeven jaar dezelfde kwestie aanhaalt. "En telkens werd ik genegeerd omdat ik de stad zogezegd een negatief imago bezorgde", foetert hij. "Goed dat er eindelijk maatregelen komen, alleen geloof ik niet dat dit aan het warme weer ligt. Iemand die een boksbeugel bij heeft, is gewoon uit op heibel."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is