Goede vaart, minister Weyts!

Door Bert Maertens op 21 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Goede vaart, minister Weyts!

Tijdens het begrotingsdebat brak ik nogmaals een lans voor de binnenvaart. Hieronder kunt u mijn pleidooi nalezen. 

 

 

 

 

 

 

"80 procent van alle Vlaamse bedrijven ligt op minder dan 10 kilometer van een bevaarbare waterweg. Het is een even opvallend als inspirerend cijfer.

Want als zo veel ondernemingen in Vlaanderen zo dicht bij een goed uitgeruste rivier of kanaal liggen, dan biedt dit ongelooflijk veel potentieel.

Potentieel om het vele transport van goederen en materialen dat van die bedrijven afkomstig is, of er naartoe moet, op een veilige, duurzame, milieuvriendelijke en stipte manier te organiseren. En zo duizenden grote vrachtwagens voor minstens een groot deel van het traject  van onze wegen te halen, wat de veiligheid verhoogt en wat zorgt voor minder file-ellende.

Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat Vlaanderen snel en fors investeert in de uitrusting van die waterwegen en laad- en losmogelijkheden.

En dan doet het me heel veel plezier dat deze Vlaamse regering, dat deze minister Weyts in de begroting van de afgelopen jaren, in die voor volgend jaar en in die voor daar daaropvolgende jaren, daartoe in een stevig pakket middelen voorziet.

Bijvoorbeeld voor nieuwe werken op de Leie-as in het kader van het Seine-Scheldeproject op de Leie-as, met onder meer nieuwe, grotere sluizen.

Of voor de vernieuwing van de doortocht in Brugge, die de haven van Zeebrugge beter moet ontsluiten. Al is het daarvoor op termijn vooral uitkijken naar de mogelijkheden van de estuaire vaart, eigenlijk binnenvaart op zee, die met het project Vlaamse Baaien een definitieve grote doorbraak kan kennen.

Met die Vlaamse Baaien durven we vooruit kijken, durven we innovatief zijn.

En als we vooruit kijken naar de toekomst, dan is het ook bijzonder hoopgevend dat de minister ook investeert in de mogelijkheden van onbemand varen.

Dankzij onbemand varen kan Vlaanderen zich zeer competitief opstellen inzake binnenvaart en extra vracht naar de waterweg lokken.

Met deze plannen, projecten en investeringen, is het duidelijk dat deze Vlaamse regering, met minister Weyts op kop, de juiste koers houden.

De N-VA-fractie wenst u daarmee een goede vaart ..."

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is