Groot volksfeest voor Bourgeois

Door Bert Maertens op 17 september 2014, over deze onderwerpen: Izegem

Minister-president Geert Bourgeois ziet de viering op 5 oktober al helemaal zitten. - BELGA

IZEGEM - N-VA zet minister-president in de bloemetjes voor benoeming. 

N-VA Izegem organiseert op zondag 5 oktober een groot feest voor de nieuwe minister-president Geert Bourgeois. "Zijn eedaflegging was historisch en een uniek voor de stad en voor N-VA Izegem. Dat willen we vieren met alle toeters en bellen", zegt partijgenoot en burgemeester Bert Maertens.

Geert Bourgeois is al decennia een bekend gezicht in de politiek. Sinds 1977 zetelt hij in de Izegemse gemeenteraad en van 1983 tot 1994 was hij zelfs eerste schepen van de Pekkersstad. Later verdiende hij zijn sporen in de nationale politiek, eerst op federaal en later op Vlaams niveau, waar hij al sinds 2004 deel uitmaakt van de regering. Sinds juli mag Bourgeois zich minister-president noemen. Iets wat volgens de Izegemse N-VA-afdeling een feestje verdient.

Unieke gebeurtenis

"Met het stadsbestuur hebben we Geert al gehuldigd tijdens de gemeenteraad van 1 september, maar binnen het bestuur van N-VA Izegem gingen ook verschillende stemmen op om iets meer te doen", vertelt burgemeester Bert Maertens. "Aangesteld worden als minister-president is voor Geert een unieke gebeurtenis, maar ook voor N-VA Izegem. Geert is namelijk de man die eerst de Volksunie en later de N-VA groot gemaakt heeft in onze stad. Ook voor onze stad is Geerts aanstelling bijzonder en daarom willen we dat elke Izegemnaar, Emelgemnaar en Kachtemnaar deze gebeurtenis samen met Geert en met ons kan vieren", zegt de burgemeester.

Groot volksfeest voor Bourgeois - Kos

Feest voor Geert

N-VA Izegem ziet het groots en op zondag 5 oktober zal Geert Bourgeois de vedette van de stad zijn. "Een werkgroep is volop bezig met de voorbereidingen van wat we het 'Feest voor Geert' gedoopt hebben", gaat Maertens verder. "We starten de dag met een officieel deel om 10 uur in De Leest. De Kachtemse Fanfare Vrede en Eendracht zal een huldeconcert brengen, dat afgewisseld wordt met getuigenissen over Geert. Hiervoor kunnen we beroep doen op onder andere Vlaams minister van Mobiliteit en voormalig woordvoerder van Geert Ben Weyts, zijn vroegere kabinetsmedewerker en huidig boegbeeld van de partij Theo Francken en politieke vriendin Frieda Brepoels. Vanuit Izegem zal voormalig burgemeester Willy Verledens voor de nodige heroïsche en sappige verhalen zorgen. Siegfried Bracke praat het geheel aan elkaar. Achteraf volgt een receptie en een walking dinner. In De Leest kunnen we vierhonderd mensen verwelkomen en we rekenen op een vol huis", hoopt de Izegemse burgemeester.

Rodeostier

N-VA gooit vanaf 14 uur alle remmen los. "We hopen dat heel Izegem en ook veel sympathisanten uit Vlaanderen dan afzakken naar de site voor een echt volksfeest. We plaatsen een groot terras met drank- en eetstandjes, een ijskar, live muziek van onder andere Mojo, kermisattracties, een rodeostier, grime. Dit alles is gratis omdat we willen dat er zoveel mogelijk mensen kunnen meevieren, want een minister-president heb je niet elke dag in je eigen stad. We hopen op goed weer, maar kunnen desnoods ook terecht in zaal ISO."

En wat denkt Geert zelf over alle heisa? "Aanvankelijk hebben we onze plannen even stil gehouden. Maar zodra er een datum geprikt moest worden, konden we niet anders dan hem op de hoogte te stellen. Hij is echt blij met ons initiatief. Nu hopen we vooral dat er zodanig veel volk is dat hij, hoewel de festiviteiten geen verrassing meer zijn, toch fameus onder de indruk zal zijn", besluit Maertens. Inschrijven voor het officiële gedeelte van de festiviteiten kan door tegen 26 september vijftig euro per persoon over te schrijven op BE38 7460 0335 8672 met vermelding Feest voor Geert, je naam en het aantal ingeschrevenen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is