"Hij maakte N-VA groot"

Door Bert Maertens op 14 juli 2014

Bert Maertens, Daphne Duméry, Geert Bourgeois en Koenraad Degroote op een archieffoto van 14 juni 2010, daags na de federale verkiezingen. - Foto JVKIZEGEM/DENTERGEM BOURGEOIS VERMOEDELIJK NIEUWE MINISTER-PRESIDENT

Deze week krijgt Vlaanderen een nieuwe regering en Izegemnaar Geert Bourgeois (N-VA) zal hoogstwaarschijnlijk Kris Peeters opvolgen als minister-president. Burgemeester van Izegem en poulain van Bourgeois, Bert Maertens, beschouwt hem als de rode draad doorheen zijn politieke carrière.

"Zijn aanstelling is zeer voorwaardelijk en nog lang niet zeker", reageert Bert Maertens (N-VA), burgemeester van Izegem, de thuishaven van Geert Bourgeois, voorzichtig. "Het zou natuurlijk fantastisch zijn moest hij minister-president worden. Bourgeois heeft de voorbije dertig jaar enorm veel betekend voor Izegem. Hij stond mee aan de wieg van N-VA. De partij was hier al een hele tijd groot, lang voor Bart De Wever aan het roer kwam te staan. Dat is best atypisch. Wij haalden in 2000 al twintig procent", weet de burgemeester. "Ik ben er van overtuigd dat Geert Bourgeois N-VA hier heeft groot gemaakt. Geert heeft de kelder, de gelijksvloerse en de eerste verdieping gezet. De Wever bouwde verder tot de zevende verdieping. De mate waarin hij ook nationaal in beeld werd gebracht, heeft zich weerspiegeld in Izegem. Hij is hier nog altijd gemeenteraadsvoorzitter."

Ook Maertens zal meeprofiteren als Bourgeois minister-president wordt. "Ik was zijn eerste opvolger en zal zijn zitje in het Vlaams Parlement innemen. Geert Bourgeois heeft mij destijds gelanceerd. Als pas afgestudeerde ging ik in 2004 aan de slag in zijn kabinet. Twee jaar later kon ik als 24-jarige opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen en in 2012 werd ik lijsttrekker. Voor mij persoonlijk heeft Geert dus ook veel betekend. Hij heeft me in de politiek geloodst en me professioneel gelanceerd. Hij is iemand die graag jonge mensen kansen geeft, maar die moet je wel met beide handen grijpen. Hij is de rode draad doorheen mijn politieke carrière."
 

Nationale politiek

Ook Veerle Vandamme, voorzitster van N-VA Izegem, benadrukt het belang van Bourgeois voor de lokale politiek. "De betrokkenheid tussen de bestuursleden is er alleen maar op vooruit gegaan toen Bourgeois de nationale politiek introk", vertelt ze. "Wij kijken op en luisteren naar hen, maar het omgekeerde is evenzeer waar. Bovendien straalt zijn motivatie af op onze leden. Voor de lokale politiek betekent hij nog altijd veel. Als minister van Toerisme of Inburgerging bijvoorbeeld heeft hij een enorme dossierkennis. Daar vaart ook onze stad wel bij. Hij weet veel meer uit eerste hand en geeft zijn kennis door."

Collega Koenraad Degroote (N-VA), burgemeester van Dentergem, blijft voorbarig. "Ik ben niet verrast dat hij een mogelijke kandidaat is, maar het is nog niet zover. We kennen elkaar al meer dan twintig jaar. Het was hij die me in 2010 vroeg kandidaat te zijn op de lijst voor de Kamer in West-Vlaanderen. Geert Bourgeois lag aan de basis van het N-VA-succes in onze provincie."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is