Izegem gaat computers beveiligen tegen hackers

Door Bert Maertens op 15 november 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - De Vlaamse Toezichtscommissie wil dat steden en gemeenten hun computers beter beveiligen. Izegem maakt alvast een veiligheidsplan op.

Steden en gemeenten én OCMW’s beschikken over heel wat persoonlijke gegevens van hun inwoners die ze bewaren op de computers op het gemeentehuis. De computers van de lokale besturen zijn dan ook een gegeerd doelwit voor hackers.

De Vlaamse Toezichtscommissie wil daarom, desnoods op straffe van boete, dat de gemeente- en OCMW-besturen meer werk maken van de beveiliging van hun computers.

‘We hebben recent al 20.000 euro geïnvesteerd in beveiligingssystemen en momenteel volgt een personeelslid een opleiding tot veiligheidsconsulent. Hij moet een plan opmaken voor de bescherming van de gevoelige informatie’, zegt burgemeester Bert Maertens (N-VA) van Izegem.

Tielt heeft nog geen veiligheidsconsulent, maar volgens burgemeester Els De Rammelaere (N-VA) waakt een extern computerbedrijf nauwgezet over de beveiliging van het computernetwerk.

‘Roeselare heeft de voorbije twee jaar zwaar geïnvesteerd in de beveiliging van de computers’, zegt schepen Griet Coppé (CD&V).

Vooral in kleinere gemeenten is er nog heel wat werk aan de winkel. ‘Maar, in Meulebeke zijn we voorbereid’, beweert gemeente- en OCMW-secretaris Tom Vanpoucke. ‘Toen wij verplicht waren de OCMW-computers te beveiligen, hebben dat meteen ook voor die van de gemeente gedaan.’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is