Izegem vangt acht Syrische christenen op

Door Bert Maertens op 10 juli 2015, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - BURGEMEESTER AANGEDAAN NA REPORTAGE TER ZAKE

Het stadsbestuur van Izegem gaat acht Syrische vluchtelingen opvangen. Met hulp van de Belgische regering konden 250 Syrische christenen ontsnappen uit de belegerde stad Aleppo. Burgemeester Bert Maertens (N-VA) maakte die beslissing na het zien van een Ter Zake-reportage.

Bij de burgeroorlog die al jaren woedt in Syrië moorden rebellen van Al-Nusra systematisch christenen uit. Via een humanitaire actie kon ons land er 250 redden. Voormalig directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken Mark Geleyn deed woensdagavond in Ter Zake op Canvas een oproep aan steden en gemeentes om asiel te verlenen aan die vluchtelingen. "Ik was enorm aangedaan na die reportage en heb meteen beslist in Izegem onderdak aan te bieden", zegt burgemeester Maertens. "Ik heb staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) gebeld met de vraag hoe dringend de nood aan opvang was. Die bleek groot te zijn, waarop ik meteen contact heb opgenomen met OCMW-voorzitter Marc Vanlerberghe om onderdak te regelen."

De stad maakt drie appartementen vrij en over twee weken komt er nog eens een woning voor vijf mensen vrij. Geen crisiswoningen die bij bijvoorbeeld een brand voor drie maanden aan inwoners beschikbaar worden gesteld, maar wel huizen van het Lokaal Opvanginitiatief (LOI). "Die huizen zijn speciaal bedoeld voor zulke situaties", legt de burgemeester uit. "De Syrische vluchtelingen zullen tot een half jaar kunnen verblijven. We gaan hen begeleiden in hun integratie en een inburgeringscursus en lessen Nederlands laten volgen. Hopelijk vinden ze na die periode een job en vinden ze makkelijk een andere plaats om te wonen. Ik verneem ook dat er nu al heel wat West-Vlaamse ondernemers bereid zijn hen een job aan te bieden, dus dat zal hopelijk vlot verlopen." Het verblijf van de vluchtelingen wordt betaald door de federale overheid.

Bron: Valentijn Dumoulein op hln.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is