Izegem wil overlast nachtwinkels terugschroeven

Door Bert Maertens op 4 december 2014, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM – Een nieuwe stedelijke administratieve verordening legt nachtwinkels in Izegem duidelijke kwalitatieve eisen op en voert een vergunningsplicht in. Burgemeester Bert Maertens (N-VA) legt de verordening ter goedkeuring voor op de eerstvolgende gemeenteraad, op maandag 15 december. Op deze manier wil het stadsbestuur overlast rond nachtwinkels tot een minimum beperken en een concentratie van nachtwinkels dicht bij elkaar vermijden.

“Nachtwinkels brengen onvermijdelijk overlast voor de buurtbewoners met zich mee. Auto’s die aan de zaak blijven draaien of mensen die er samen hokken zorgen vaak voor nachtlawaai. En heel dikwijls blijven ook lege verpakkingen, blikjes of flessen rondslingeren in de onmiddellijke omgeving van de winkels”, verduidelijkt Bert Maertens. “Daar doen we nu iets aan, door enkele concrete maatregelen op te leggen, zoals het voorzien in een afvalemmer aan de ingang, het verbod om de nachtwinkel tussen 22 uur en 7 uur te laten beleveren en alcoholgebruik in de winkel te verbieden.”

Niet in woonwijken en -straten

Maar ook de inplanting van een nachtwinkel is belangrijk. Het stadsbestuur wil een concentratie van nachtwinkels vermijden en bakent een gebied af waar nachtwinkels mogelijk zijn of blijven. “Nachtwinkels in woonwijken of straten in het centrum waar enkel woonhuizen staan willen we niet. Ze kunnen er enkel komen in het handelscentrum of langs de Rijksweg N36. Bovendien kunnen nieuwe nachtwinkels enkel als ze op minstens 500 meter van een andere gelegen is. Een straat met meerdere nachtwinkels is immers uit den boze.”

Vergunning verplicht

Wie een nachtwinkel wil uitbaten, moet voortaan (vanaf 1 januari 2015) in het bezit zijn van een uitbatingsvergunning die het stadsbestuur verleent. Bert Maertens: “Die toelating krijg je enkel na een gunstig onderzoek, onder meer inzake de brandveiligheid en verkoopvergunningen. Voor bestaande nachtwinkels is er een overgangsperiode van drie maanden om de aanvraag in te dienen.”

Ook voor horecazaken komt er in Izegem een vergunningsplicht, zoals dat al in de meeste gemeenten het geval is.

De volledige stedelijke administratieve verordening betreffende nachtwinkels kan je in bijlage terugvinden. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is