Izegems burgemeester Bert Maertens: "Hopen op sneeuwbaleffect"

Door Bert Maertens op 30 juni 2017, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken, Izegem
Burgemeester Bert Maertens op de Grote Markt van Izegem. © Frank Meurisse

Bert Maertens, burgemeester van Izegem en voorvechter van gemeentefusies, reageert positief op het nieuwe dat Wingene, Pittem en Meulebeke naar elkaar willen toegroeien. "Dit zorgt hopelijk voor een sneeuwbaleffect."

Bert Maertens (N-VA) staat in West-Vlaanderen bekend als een burgemeester die ronduit positief over gemeentefusies praat. "Ik kan de plannen van Meulebeke, Pittem en Wingene alleen maar toejuichen, maar ik ben wel erg verrast door het nieuws. Deze week had ik met de drie heren nog een vergadering en niks deed deze plannen uitschijnen."

"De gesprekken tussen de drie gemeenten zijn de eerste in onze provincie die in de richting van een fusie zouden kunnen gaan, maar ik heb uiteraard geen weet over hoe concreet de plannen zijn. Er staan natuurlijk drie CD&V-burgemeesters aan het roer, waarvan één - Dirk Verwilst van Meulebeke - nog een pak actieve politieke jaren voor zich heeft. Dat speelt ook mee."

Bert Maertens hoopt in elk geval op een sneeuwbaleffect. "Laat dit de aanzet zijn voor veel andere gemeenten om actief over de fusiekwestie na te denken. Stilaan groeit het besef dat kleine gemeenten niet alles meer onafhankelijk kunnen doen."

"Ook wij zijn met stad Izegem voorstander voor een verdere fusie met onze buurgemeenten. Als ik de burgemeester van Lendelede hoor zeggen dat zij dezelfde dienstverlening als wij kunnen aanbieden, val ik toch van mijn stoel. Veel inwoners van onze buurgemeenten maken nu al gebruik van ons zwembad, ons cultureel centrum, ons ziekenhuis... Dan is diepere samenwerking - of een fusie - ook niet af te wenden. Een fusie met Lendelede en Ingelmunster lijkt ons het meest ideale scenario. Al mag de burgemeester van Ardooie ook altijd eens komen praten."

 

Bron: Philippe Verhaest - Frank Meurisse op kw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is