Japanse duizendknoop tiert welig in West-Vlaanderen

Door Bert Maertens op 16 november 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Afbeelding: focus-wtv.be

Izegem - In West-Vlaanderen zijn al 119 haarden van de exotische plant Japanse duizendknoop geregistreerd langs gewestwegen.  

Dat heeft Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts geantwoord op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester Bert Maertens uit Izegem. De woekerplant, die tot 10 centimeter per dag kan groeien, vormt een bedreiging voor de inheemse flora. Maar de plant kan ook groeien over verkeersborden en fietspaden en kan zelfs verhardingen en funderingen beschadigen, wat kan leiden tot onveilige verkeerssituaties. De plant komt vooral langs de A18 in De Panne en langs de A17 in Bellegem veelvuldig voor. Langs de Leie, het kanaal Roeselare-Leie, het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en het kanaal Gent-Oostende komt de Japanse duizendknoop ook voor. “Er werden reeds 34 locaties geteld, maar de verspreiding langs het kanaal Bossuit-Kortrijk werd nog niet in kaart gebracht”, zegt Bert Maertens.

Specifiek maaibeleid

De haarden van Japanse duizendknoop worden afgebakend met een paal en een rood lint, zodat die zones niet mee worden gemaaid met de rest van de berm. Op deze manier wordt verdere verspreiding van de plant via het maaibeheer vermeden. “Enkel waar de plant hinderlijk is, zoals langs fietspaden of ter hoogte van kruispunten of waar ze de infrastructuur kan beschadigen, wordt de zone met Japanse duizendknoop apart gemaaid en wordt het maaisel in gesloten verpakking afgevoerd. In uitzonderlijke gevallen worden pesticiden gebruikt en dit conform de opgelegde vereisten”, aldus Bert Maertens.

 

Bron: Aline Declercq op focus-wtv.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is