Japanse duizendknoop tiert welig langs Vlaamse gewestwegen

Door Bert Maertens op 16 november 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens - Foto Anne Deknock

BRUSSEL – Er werden al 571 haarden van de exoot Japanse duizendknoop geregistreerd langs Vlaamse gewestwegen. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens na een parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA). De woekerplant, die tot 10 centimeter per dag kan groeien, vormt een bedreiging voor de inheemse flora. Maar bovendien kan de plant verkeersborden overwoekeren, fietspaden overgroeien en zelfs verhardingen en funderingen beschadigen, wat kan leiden tot onveilige verkeerssituaties.

Uit een overzicht dat ik opvroeg bij minister Weyts, blijkt dat er langs Vlaamse gewestwegen maar liefst 571 haarden van Japanse duizendknoop zijn. Dit overzicht wordt geregeld geüpdatet. Bijvoorbeeld langs de E40 in Aalter of langs de N80 in Hasselt blijkt de plant veelvuldig voor te komen”, zo weet Bert Maertens.

Specifiek maaibeleid

De haarden van Japanse duizendknoop worden afgebakend met een paal en een rood lint, zodat die zones niet mee worden gemaaid met de rest van de berm. Op deze manier wordt verdere verspreiding van de plant via het maaibeheer vermeden. “Enkel waar de plant hinderlijk is, zoals langs fietspaden of ter hoogte van kruispunten of waar ze de infrastructuur kan beschadigen, wordt de zone met Japanse duizendknoop apart gemaaid en wordt het maaisel in gesloten verpakking afgevoerd. In uitzonderlijke gevallen worden pesticiden gebruikt en dit conform de opgelegde vereisten”, aldus Bert Maertens.

Ook langs waterwegen

Langs de Leie, het kanaal Roeselare-Leie, het kanaal Plassendale-Nieuwpoort en het kanaal Gent-Oostende komt de Japanse duizendknoop ook voor. “Er werden reeds 34 locaties geteld, maar de verspreiding langs het kanaal Bossuit-Kortrijk werd nog niet in kaart gebracht. Ook langs het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, het Kanaal naar Beverlo en de Maas komt de exoot veelvuldig voor”, zo besluit Bert Maertens.

 

 

Bijlage: overzicht van de verspreiding van Japanse duizendknoop langs gewestwegen, en in West-Vlaanderen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is