Kopzorgen door Kortrijkse Budabrug: 50 keer defect in minder dan anderhalf jaar

Door Bert Maertens op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Afgelopen zomer bleef de Budabrug halverwege hangen. In totaal liet de moderne brug het zo'n 50 keer afweten, wat voor veel hinder voor scheepvaart- en wegverkeer zorgt. © JVGK

De voorbije 16 maanden liet de Budabrug in Kortrijk het 50 keer afweten. In totaal zorgden technische problemen voor meer dan 200 uur hinder voor de scheepvaart en ruim 17 uur hinder voor het wegverkeer. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) gaf die cijfers vrij na een vraag van volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

Eind januari 2015 werd de nieuwe, moderne Budabrug over de Leie in gebruik genomen. De eerste weken waren er nog een aantal noodzakelijke werken nodig en doken er verschillende kinderziektes op. Uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens opvroeg bij minister Ben Weyts, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, blijkt dat de brug sinds juni 2016 zo'n 50 keer met problemen kampte. "Het gaat bijvoorbeeld om defecte slagbomen of een camera die het laat afweten", klinkt het.

De problemen zorgen ervoor dat de brug de voorbije 16 maanden meer dan 17 uur onderbroken was voor het wegverkeer. De langste onderbreking vond afgelopen zomer plaats, op 28 juli. Toen bleef de brug halverwege staan en was er zes uur lang hinder. Ook het scheepvaartverkeer kreeg sinds juni 2016 tientallen keren te maken met een defecte Budabrug. "Tussen 18 maart en 20 maart 2017 was een van de slagbomen defect, maar die volledige periode ondervonden schepen forse hinder", aldus Maertens. In totaal blijkt de Budabrug 40 maal onderbroken te zijn geweest, goed voor ruim 200 uur hinder voor het verkeer over de Leie.

"De Leiewerken en de nieuwe bruggen in Kortrijk zijn onmiskenbaar een grote troef voor de centrumvernieuwing in de stad. De Kortrijkzanen mogen daar terecht trots op zijn. Hopelijk neemt het aantal defecten en onderbrekingen voor het verkeer ter hoogte van de Budabrug snel af, zodat het draagvlak voor het groot vernieuwingsproject niet afneemt", besluit de volksvertegenwoordiger.

 

Bron: Olaf Verhaeghe - © JVGK op kw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is