Kuurnebrug wordt geen brug te ver voor fietsers

Door Bert Maertens op 26 juli 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens - Foto Anne Deknock

HARELBEKE/KUURNE – De toegankelijkheid van de geplande verhoogde Kuurnebrug voor fietsers wordt maximaal nagestreefd. Dit antwoordde minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) aan Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA), die hierover een parlementaire vraag stelde.

Om schepen met drie lagen containers door te laten is een vrije hoogte van zeven meter nodig. Momenteel voldoet de Kuurnebrug hier niet aan. “De brug zal 50 cm. worden verhoogd. Hierbij wordt erop gelet dat de brug ook voor niet-geoefende fietsers nog te doen is”, zo weet Bert Maertens. Bij de opmaak van het voorontwerp zijn de richtlijnen uit het Vademecum Fietsvoorzieningen met betrekking tot de lengte en hellingsgraad van opritten zo optimaal mogelijk meegenomen. “Concreet zal de opritlengte op de linkeroever 105 meter met een gemiddelde hellingsgraad van 4.4% (lokaal maximum 5%) bedragen, en op de rechteroever 50 meter met een gemiddelde hellingsgraad van 4.5% (lokaal maximum 6%).

De verhoging van de Kuurnebrug biedt ook kansen om de omgeving opnieuw in te richten. “Zo worden de landhoofden en de wegenis in de Vlasstraat aangepast. Ook wordt het traject van de aansluiting van de fietspaden op het rondpunt geoptimaliseerd”, zo besluit Bert Maertens. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is