Kwaliteit Kasselrijbeek wordt straks opgekrikt

Door Bert Maertens op 4 november 2016

VICHTE - De waterkwaliteit van de Kasselrijbeek, die onder andere in Vichte loopt, zal de komende jaren aangepakt worden. Samen met de Kasselrijbeek zal ook voor het traject van de Zuid-West-Vlaamse Neerbeek, die in Kortrijk loopt, een oplossing gezocht worden.

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Omgeving en Natuur Joke Schauvlieghe (CD&V) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). Wie al langs de immer groene velden langs de Kasselrijbeek en het overstromingsbekken wandelde, zou het niet kunnen vermoeden dat het niet goed gesteld is met de kwaliteit van de Vichtse beek. “De

kwaliteit van onze beken kan en moet stukken beter, zeker in West-Vlaanderen. De Neerbeek is de vuilste beek van Vlaanderen, maar ook de Kasselrijbeek moet niet onderdoen en heeft de twijfelachtige eer na de Neerbeek de meest vervuilde beek te zijn”, aldus Bert Maertens. Het project zal de Kasselrijbeek opvangen vanaf het lozingspunt in Otegem tot aan het centraal gebied in Vichte. De gemeenten Zwevegem, Deerlijk en Anzegem zullen bijkomende clusters op het opvangtraject aansluiten.

Hoofdkanaal

Dat hoofdkanaal zal dan aangewend worden om het resterende buitengebied stapsgewijs te saneren en dus gezonder te maken. Ook de Neerbeek die van Wevelgem naar Bissegem loopt, zal zuiverder moeten worden met enkele ingrepen. Ook diende stad Kortrijk subsidie-aanvragen in voor enkele bijkomende rioleringen”, legt Maertens uit. Voor het totale project zou zo’n 5,7 miljoen euro vrijgemaakt worden. 

 

Bron: AD, KW Het Wekelijks Nieuws Waregem, 04.11.2016, p. 38

 

KW Het Wekelijks Nieuws Waregem, 04.11.2016, p. 38

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is