Maatregelen om veiligheid fietsers op R8 te verhogen

Door Bert Maertens op 16 december 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

KUURNE - N-VA-parlementslid Bert Maertens vraagt dringende maatregelen om de veiligheid van de zwakke weggebruiker op het kruispunt van de R8 met de Brugsesteenweg in Kuurne te verhogen. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) belooft een structurele oplossing. Ook het gemeentebestuur is vragende partij.

Afgelopen weekend vielen bij een verkeersongeval op het kruispunt van de R8 met de Heirweg twee gewonden. Eerder dit jaar raakte op datzelfde punt ook een fietster zwaargewond. Wanneer we het kruispunt van de R8 met de Brugsesteenweg bekijken, oogt de balans nog minder rooskleurig. Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) dringt aan op een aantal maatregelen die de kruispunten met de R8 veiliger moeten maken.

“De problematiek is ons al jaren bekend”, zegt hij. “Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) belooft om van die verbeteringen werk te maken. Vandaag blijkt dat er op de kruising R8-Brugsesteenweg effectief, structurele maatregelen komen om de zwakke weggebruiker er meer te beschermen.”

Kuurns schepen van Mobiliteit Francis Watteeuw (SP.A) treedt het Vlaams kamerlid daarin bij. “Verkeersveiligheid is voor ons gemeentebestuur een absolute topprioriteit. In oktober zaten wij, op vraag van de gemeente, nog samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Wij zijn dan ook blij dat er werk wordt gemaakt van de beloofde aanpassingen.”

Sneller groen

Zo krijgen fietsers sneller groen licht en wordt het fietspad, in de mate van het mogelijke, opgeschoven. “Op die manier wordt een conflictsituatie met auto’s en vrachtwagens zoveel mogelijk vermeden”, aldus Maertens. “De bestaande situatie werd al opgemeten. Op dit moment is het Agentschap Wegen en Verkeer bezig met een studie en het uitwerken van een eerste ontwerp.”

In afwachting van die permanente maatregelen, onderneemt AWV ook enkele tijdelijke maatregelen. “Door het fietspad extra te accentueren met rode verf en de opstelstrook voor fietsers groter te maken, wordt de veiligheid er op korte termijn al enigszins verhoogd. Al blijf ik aandringen op een snelle uitvoering van de gemaakte plannen”, zegt het Vlaams parlementslid nog.

“De tijdelijke maatregelen zijn volgens ons een eerste stap in de goeie richting”, vult Francis Watteeuw nog aan. “Ik hoop echter dat we snel naar de definitieve oplossingen kunnen overschakelen. Een gescheiden fietslicht en een beter fietspad zorgen echt wel voor een verkeersveiligere omgeving, en aan de R8-Brugsesteenweg-kruising is dat absoluut nodig.”

 

Bron: Olaf Verhaeghe - Foto LOO, KW Kortrijks Handelsblad, 16.12.2016, p. 40

 

KW Kortrijks Handelsblad, 16.12.2016, p. 40

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is