Meer groen en traag verkeer staan voorop in het Izegem van de toekomst

Door Bert Maertens op 13 september 2017, over deze onderwerpen: Izegem
Burgemeester Bert Maertens en schepen Caroline Maertens op de brug die ooit plaats maakt voor een groen plein. FOTO: SDI

Groene gordel van kasteelpark tot centrum - Sloop brug aan station

IZEGEM - Het stadsbestuur van Izegem werkt aan een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP), waarin het de lijnen uittekent voor de stad van de toekomst. Daarin staan twee zaken centraal: meer groen en trager verkeer.

Waar het Izegemse stadscentrum er nu vaak wat grijs en weinig aantrekkelijk bij ligt, moet dat in de toekomst grondig veranderen. Maandagavond werden de plannen toegelicht en daar kwamen zo'n vijftig stadsgenoten op af. Over een paar decennia, want over zo'n verre toekomst spreken we hier, moet Izegem een groene stad zijn met veel aandacht voor mobiliteit.

Project Baertshof

Het kasteelpark moet zo veel mogelijk doorgetrokken worden tot in het centrum. Dat zal onder meer gebeuren op de site Scheldeman, waar enkele woontorens omringd zullen worden met veel groene ruimte. Ook het Tuincentrum Rik Missiaen staat ingekleurd als groene zone mocht het bedrijf ooit stoppen.

Het project op de site Baertshof, waar onder meer de bibliotheek en de kunstacademie moeten komen, is ondertussen al in uitvoering. Ook daar werd in de plannen veel aandacht besteed aan het vergroenen van de stadskern. De omgeving moet een 'groene oase' worden waarin bewoning en gebouwen met een openbaar karakter hand in hand gaan.

Het gaat erom de ruimte efficiënt te gebruiken in het stadscentrum, onder meerdoor hoogbouw toe te laten. “Hoge gebouwen zien we nu al hier en daar en op bepaalde plaatsen zijn er zeker nog mogelijkheden.”

“We hebben het dan niet over wolkenkrabbers, maar over gebouwen die wat boven de rest uitsteken. Dat moet uiteraard wel altijd iets opleveren voor de stad, bijvoorbeeld extra open ruimte of een nieuwe doorsteek voor fietsers en voetgangers”, licht stedenbouwkundig ambtenaar Joachim D'eigens toe.

Tunnel in plaats van brug

Om het verkeer in het centrum te verminderen en meer open ruimte te creëren, wil het stadsbestuur op termijn de brug over de spoorweg vervangen door een tunnel. De uitvoering van die plannen is nog niet voor meteen. De mogelijkheid wordt in dit RUP wel al meegenomen, om te voorkomen dat andere projecten die plannen zouden verhinderen.

“De aanleg van die tunnel en daarna van de stationsomgeving zal als katalysator dienen voor de stadskernvernieuwing”, zegt Pieter Himpe, ruimtelijk planner van de stad. “Als we de brug slopen, krijgen we een aangenamer centrum met meer open ruimte en minder verkeer.” De korte tunnel zou moeten worden aangelegd bij het goederenstation.

De publieke parking daar, een van de frequent gebruikte randparkings, blijft belangrijk. De stad denkt ook aan een extra evenementenparking, indien mogelijk.

De volledige nota op www.izegem.be - Ruimtelijke Planning - Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan

 

Bron: Stephanie Demasure, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 13.09.2017, p. 5; cf. nieuwsblad.be

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 13.09.2017, p. 5

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is