Militairen blijven uitgesloten van politieke mandaten

Door Bert Maertens op 7 februari 2013, over deze onderwerpen: Leger

Militairen mogen niet deelnemen aan parlementsverkiezingen en de zeer strikte regels voor het opnemen van een lokaal politiek mandaat blijven wat ze zijn. Een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Bert Maertens om daar verandering in te brengen, werd daarmee weggestemd. "Dit is bijzonder jammer”, vindt Maertens. “Voor deze meerderheid zijn militairen blijkbaar tweederangsburgers."
 
De meerderheid heeft geen valabele argumenten voor de afwijzing van het voorstel. Het enige inhoudelijk punt van kritiek is de vrees voor het wegvallen van de neutraliteit van de militairen. Maar het gaat hier over het kunnen uitoefenen van een fundamenteel recht in een democratische samenleving. “Zijn ambtenaren, die wél politieke mandaten kunnen opnemen, dan niet honderd procent neutraal zijn tijdens de uitoefening van hun job”, vraagt Maertens zich af.
 
De N-VA-volksvertegenwoordiger zit dit dus als een gemiste kans. De aanwezigheid van militairen, niet in functie uiteraard, in het parlement of als schepen of burgemeester, zou een verrijking zijn van de politiek.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is