Minder inbraken en vechtpartijen, meer drugs

Door Bert Maertens op 20 oktober 2017, over deze onderwerpen: Izegem

IZEGEM - Het aantal inbraken en fietsdiefstallen, vroeger een ware plaag in Izegem, daalt. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers die burgemeester Bert Maertens (N-VA) toelichtte tijdens de gemeenteraad.

Het aantal drugsfeiten heeft wel een grote sprong omhoog gemaakt: van 59 feiten in 2015, over 85 in 2016 tot 172 dit jaar. Daar zitten volgens de burgemeester de specifieke controles van het Flex-team voor iets tussen. “Het Flexteam van onze Izegemse politiepost maakt werk van het blootleggen van de drugshandel in onze stad. Die specifieke inzet boekt succes, waardoor er meer inbreuken worden geteld. En tijdens enkele grote evenementen werd dit jaar extra streng gecontroleerd op het bezit en het verhandelen van drugs.”

Onder meer op het dancefestival Univerz werden heel wat feiten vastgesteld. “Die stijging doet me eigenlijk plezier. Dat betekent dat we die problematiek strenger dan ooit en met succes aanpakken.”

De inbraken en fietsdiefstallen zijn dan weer duidelijk aan een dalende evolutie bezig. Het aantal inbraken in woningen in Izegem verminderde van 76 in 2015 over 53 in 2016 naar 28 dit jaar. Een daling van 65 procent over twee jaar dus. Ook het aantal fietsdiefstallen in de stad daalde de afgelopen twee jaar gestaag, met 36 procent. Er wordt nog altijd hard ingezet op preventie en sensibiliseren, maar er werd de voorbije jaren ook geïnvesteerd in meer camera's.

Dat cameranetwerk blijkt in de uitgaansbuurt - het stadscentrum en de buurt van het JOC en zaal ISO - zijn effect niet te missen. Vooral het aantal vechtpartijen is sterk afgenomen. In 2015 waren er 71 gevallen van slagen en verwondingen, een jaar later 83 en dit jaar 45. “De pakkans is veel groter, waardoor de mensen hun gedrag veranderen. Dat was net de bedoeling van de forse investering in camera's in onze uitgaansbuurt”, besluit de burgemeester.

Na de werken in de Marktstraat komen daar nog extra camera's en wellicht ook in de Sint-Pietersstraat.

 

Bron: sdi, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 20.10.2017, p. 3

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 20.10.2017, p. 3

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is