N-VA heeft twijfels over slaagkansen nieuwe korte loopbaan bij leger

Door Bert Maertens, Theo Francken op 16 juli 2013, over deze onderwerpen: Leger

De invoering van het nieuw militair statuut van beperkte duur is een stap in de goede richting om het leger te verjongen en operationeel te houden. Maar of die nieuwe korte loopbaan echt een succes wordt, valt duidelijk nog af te wachten. Dat is de conclusie van N-VA-Kamerlid Bert Maertens.

Ons leger is vandaag te sterk vergrijsd en maakt jongeren onvoldoende warm voor een loopbaan bij defensie. Het imago van het leger verbeteren, een aantrekkelijke verloning en goede begeleiding zijn daarbij cruciaal. Maar ook de invoering van een militaire loopbaan van beperkte duur (maximaal acht jaar) moet daartoe bijdragen.

"Een goede zaak", volgens Maertens. "Maar we wilden ook graag dat militairen meer garanties krijgen voor tewerkstelling na hun loopbaan bij defensie. We hopen dat de minister meer inspanningen zal leveren dan vandaag om hierover akkoorden te sluiten.”

Opmerkelijk is ook dat defensie meer rekening zal houden met de operationele geschiktheid van de militairen bij hun evaluatie. “De testen zullen bovendien aangepast worden aan de functie die de militair uitoefent. Persoonlijk juich ik dit toe”, besluit N-VA-Kamerlid Theo Francken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is