Nieuw Izegems museum Eperon d'Or viert weekend lang feest

Door Bert Maertens op 16 oktober 2017, over deze onderwerpen: Izegem
Eperon d'Or bereidt het feestweekend voor. v.l.n.r. Kurt Himpe, Bert Maertens, Marc Vanlerberghe, Hilde Colpaert en Tom Verbeke. © Frank Meurisse

Het nagelnieuwe Izegemse museum Eperon d'Or is ondertussen al een viertal maanden te bezoeken, maar wordt van vrijdag 3 tot zondag 5 november met een groots feestweekend nu ook officieel geopend.

Het gaat het nieuwe stadsmuseum duidelijk voor de wind, want tijdens de eerste vier maanden kwamen er al ruim 10.000 bezoekers over de vloer. "En dat is evenveel als het voormalige schoen- en borstelmuseum op een volledig jaar te verwerken kregen", stelt een gelukkige cultuurschepen Kurt Himpe (N-VA).

Reden genoeg voor een feestje en dat wordt meteen groots aangepakt. Van vrijdag 3 tot en met zondag 5 november wordt Eperon d'Or de hotspot van Izegem en omgeving. "Al zal het feest zich niet enkel tot de museumsite beperken", klinkt het bij conservator Hilde Colpaert. "Vandaar ook de titel In d'Or, Out d'Or. Het moet een feest voor en door Izemgenaars worden, al zijn uiteraard ook mensen van buiten onze stad meer dan welkom."

Naast Eperon d'Or - op de parking van Vandemoortele - wordt een historische spiegeltent opgetrokken. "Zo zal je je meteen in de jaren dertig van de vorige eeuw wanen", klinkt het bij burgemeester Bert Maertens (N-VA). Het programma oogt alvast veelbelovend. Op vrijdagavond is er uiteraard de officiële opening, maar vindt in de spiegeltent ook een ouderwetse T-dansant plaats en is er een pop-up retrocafé. Zaterdag kan je in Eperon d'Or postkaarten én postzegels van de site kopen, compleet met dagstempel. "Kinderen kunnen dan weer een gratis postkaart versturen en de ontvangen kan zo binnen het halfjaar Eperon d'Or aan een kortingsprijs bezoeken." Het museum zelf is op zaterdag en zondag gratis te bezoeken en 's avonds is er een groot retrobal.

Zondag staan er brunchgesprekken - met onder andere ondernemer en Club Bruggevoorzitter Bart Verhaeghe - op de agenda en zijn er workshops voor kinderen en jongeren.

Ook de studenten van de kunstacademie Art'Iz werken mee aan het feestweekend en op tal van plaatsen in de binnenstad zullen koren het beste van zichzelf geven. Om de innerlijke mens te sterken, slaat de stad dan weer de handen in elkaar met enkele Izegemse horecazaken.

Het volledige programma vind je op www.eperondor.be.

 

Bron: Philippe Verhaest - Frank Meurisse op kw.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is