Nieuw jaagpad krijgt LED-verlichting

Door Bert Maertens op 25 april 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens - foto: Anne Deknock

HARELBEKE – Langs het nieuwe jaagpad langs de linkeroever van de Leie zal eind dit jaar LED-verlichting geplaatst worden. Dit blijkt uit een antwoord van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA).

De Vlaamse Waterweg nv (DVW) brengt normaliter zelf geen verlichting aan langs jaagpaden, omdat dit storend kan werken voor de scheepvaart en omdat vele waterwegen een ecologische verbindingsfunctie hebben die moeilijk te verzoenen is met continue verlichting. “Veel kabels en leidingen aanbrengen in de dijken kan ook verzakkingen veroorzaken. Maar DVW staat wel open voor initiatieven van steden en gemeenten om jaagpaden te verlichten die veelvuldig door fietsers gebruikt worden. De gemeente in kwestie staat dan normaliter zelf wel in voor de plaatsing, het onderhoud en het energieverbruik van de verlichting”, zo licht Bert Maertens toe.

Begin dit jaar werd er reeds verlichting gerealiseerd op het jaagpad langs de Leie in Wevelgem. “Eind dit jaar, begin volgend jaar, zullen DVW en de Stad Harelbeke LED met volgverlichting langs het nieuwe jaagpad op de linkeroever van de Leie tussen het Moleneiland en het bedrijf Geldof plaatsen. Meer nog, Stad Harelbeke investeert mee en trekt dit tracé door vanaf de Broelkaai (Geldof) tot aan de Afspanningsstraat. Op die manier zorgen we ervoor dat dit nieuwe fietspad optimaal kan gebruikt worden door fietsers”, zo besluit schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Patrick Claerhout (N-VA).

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is