Nieuwe fietsersbrug verbindt straks Ooigem met Beveren-Leie

Door Bert Maertens op 19 november 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken

In 2019 start ook bouw grotere brug tussen Ooigem en Desselgem voor Leiewerken

WAREGEM/WIELSBEKE - Een fietsersbrug over de Leie moet meer toeristen lokken in zowel Ooigem als Beveren-Leie en Desselgem. Er komt ook een nieuwe brug tussen Ooigem en Desselgem, die werken starten in 2019.

Een fietsersbrug die Waregem via de Leie met Wielsbeke verbindt. Daarover buigen de respectieve gemeentebesturen en het Agentschap voor Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) zich al enkele maanden. Een eerste voorontwerp is klaar, nu wordt onderzocht of dat ontwerp financieel en technisch haalbaar is.

De brug moet beide gemeenten met elkaar verbinden en kan vooral toeristisch een sterke troef zijn. “Zo zou het fietspad een mooie verbinding vormen van Waregem naar Ooigem Bos of in de omgekeerde richting naar de hoeve Beaulieu in Waregem”, zegt Waregems schepen Pietro Iacopucci (CD&V).

“De fietsersbrug zou in het verlengde van de Hoonakkerdreef komen, op de grens van Waregem en Wielsbeke”, zegt Claudia Van Vooren, woordvoerster bij W&Z. Er komt trouwens niet alleen een fietsersbrug, ook de bestaande brug tussen Ooigem en Desselgem zal worden vervangen. “De start van die werken is gepland voor 2019”, zegt Van Vooren. “Er wordt momenteel hard gewerkt aan het voorontwerp, dat zo snel mogelijk wordt omgezet in een definitief ontwerp.”

Grotere schepen

De nieuwe brug maakt deel uit van het Europees project Seine-Schelde, in de regio ook wel de 'Leiewerken' genoemd. De brug moet mogelijk maken dat grotere schepen met grotere ladingen over de Leie kunnen varen. De huidige brug in Ooigem is daar te laag voor.

De kostprijs voor de nieuwe constructie zou zo'n 2,12 miljoen euro bedragen, liet Vlaams parlementslid Bert Maertens (N-VA) eerder dit jaar weten.

Een timing voor de fietsersbrug is nog niet bekend. In het Waregemse schepencollege is wel te horen dat ze brug er zou moeten komen voor de afbraak van de grote brug tussen Ooigem en Desselgem start. “Zo moet het ook tijdens die werken veilig blijven voor zwakke weggebruikers om van Waregem naar Wielsbeke en omgekeerd te fietsen”, klinkt het.

 

Bron: Karen Verhulst, Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 19.11.2016, p. 5; cf. Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen, 19.11.2016, p. 3

 

Het Nieuwsblad/Regionaal: Roeselare-Tielt-Izegem, 19.11.2016, p. 5

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is