Onderhoudswerken aan West-Vlaamse bruggen op til

Door Bert Maertens op 25 november 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens - foto Anne Deknock

BRUSSEL – De Vlaamse overheid voert de komende maanden en jaren heel wat onderhoudswerken uit aan bruggen in West-Vlaanderen. Dit blijkt uit een overzicht in handen van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA), die de concrete planning opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Het onderhoud van de bruggen over de Vlaamse waterwegen is een kerntaak van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z). "Alle bruggen in Vlaanderen worden elke drie jaar aan een strenge inspectie onderworpen, om veiligheid en stabiliteit te garanderen. Bij problemen wordt een brug op de wachtlijst gezet voor renovatie of vervanging", legt Bert Maertens uit. "Uit het antwoord op mijn parlementaire vraag aan minister Weyts blijkt dat er de komende jaren ook in West-Vlaanderen nog heel wat werk aan de winkel is."

De restauratiewerken aan het Sint-Pietersbrugje in Moen worden in 2016 aanbesteed. W&Z voorziet hiervoor in 250.000 euro. In Ooigem is er structureel onderhoud aan de brug over de nieuwe sluis van Ooigem noodzakelijk. De waterafvoer moet er in orde gebracht worden, er moeten betonherstellingen uitgevoerd worden, enzovoort. Ook bij de Oerenbrug over het Lokanaal in Alveringem is een volledige renovatie van de betonstructuur nodig. De werken aan beide bruggen worden in 2016 uitgevoerd.

Onderhoud aan drie Brugse bruggen

Ook in provinciehoofdplaats Brugge investeert W&Z de eerstvolgende jaren in het onderhoud van bruggen. Bij de Conzettbrug wordt volgend jaar het brugdek en de staalstructuur hersteld. W&Z voorziet hiervoor 65.000 euro. “Bij de Sint-Kruispoortbrug I zal de staalstructuur in 2018 een anti-corrosiebehandeling ondergaan”, aldus Bert Maertens. "W&Z trekt hier 125.000 euro voor uit."

De vervanging van de Steenbruggebrug en de Dampoortsluis maakt deel uit van het Project Stadsvaart. Dit project moet zorgen voor een betere doortocht voor de scheepvaart en een vlottere mobiliteit in Brugge. Effectieve werken op het terrein zijn echter niet voor 2018 gepland. “Onderhoud aan de Dampoortsluis is echter op korte termijn noodzakelijk. Zo wordt de brug aan het bovenhoofd, die het Sasplein met de weg Damse Vaart-Zuid verbindt, in 2016 onder handen genomen. W&Z voorziet hiervoor 250.000 euro”, zo weet Bert Maertens.

Nog meer werken op til

Voor de abnormale doorbuiging van de staalstructuur van de Leiebrug in Kortrijk zoekt W&Z de volgende maanden en jaren een concrete oplossing. Dit euvel is het gevolg van bijkomende wegverharding die is aangebracht. In Knokke-Heist wordt het herbouwen van de Ramskapellebrug onderzocht. Daarenboven plant W&Z nog werken aan de Hullebrug in Lo-Reninge, betonherstel aan het Leieviaduct in Harelbeke en de Damse Platheulebrug.

Ook aan de Schaapsbrug in Roeselare zijn binnenkort verbeteringswerken noodzakelijk: “Onder meer de waterafvoer moet er in orde gebracht worden en er moeten betonherstellingen worden uitgevoerd. Een concrete uitvoeringsdatum is echter nog niet bekend”, besluit Bert Maertens.

 

In bijlage vindt u het overzicht van de geplande werken aan bruggen in West-Vlaanderen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is