Ook mensen met beperking moeten kunnen stemmen

Door Bert Maertens op 23 maart 2018, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken
Bert Maertens - foto: Anne Deknock

BRUSSEL – Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) neemt extra initiatieven om de gemeenteraadsverkiezingen van oktober dit jaar toegankelijker te maken voor personen met een beperking. Dit antwoordde ze op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) tijdens de commissie Bestuurszaken van het Vlaams Parlement.

Stemrecht is er voor iedereen, gelukkig maar. Ook mensen met een beperking moeten bij verkiezingen vlot hun stem kunnen uitbrengen. Dat lijkt evident, maar is het helaas niet altijd. Denk maar aan een persoon in een rolstoel, die zijn stem moet uitbrengen in een stemlokaal met trapjes, of door een deur moet die niet breed genoeg is. Of  de moeilijkheden die blinde kiezers ondervinden”, zo duidt Bert Maertens. “Ik drong bij minister Homans aan om hiertoe inspanningen te leveren. De minister kondigden meteen enkele extra initiatieven aan.
 
De minister zal alle gemeenten nog eens op het belang van een toegankelijk stemlokaal en stemhokje wijzen, met een infobrochure met praktische tips en suggesties. In samenwerking met Inter zullen lokale besturen ook een praktische vorming kunnen volgen over de toegankelijke inrichting van een stemlocatie.
 
Hiernaast startte intussen ook een proefproject om personen met een visuele beperking aan de hand van een audiomodule volledig zelfstandig hun stem te laten uitbrengen op plaatsen waar elektronisch kan worden gestemd. In het stemhokje is er een speciaal toetsenpaneel; de persoon zet een hoofdtelefoon op en wordt gedurende het hele stemproces begeleid door een stem. Door reliëftoetsen kan hij of zij elke stap zelf zetten zonder begeleiding. Deze audiomodule wordt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober in enkele gemeenten gebruikt. Bij een positieve evaluatie kan dit bij volgende verkiezingen worden uitgebreid over heel Vlaanderen”, verduidelijkt Bert Maertens.
 
Begeleiding
 
Bij verkiezingen kan een kiezer die wegens lichamelijke beperkingen niet in staat is om zich alleen naar het stemhokje te begeven of niet in staat is om zelf zijn of haar stem uit te brengen, zich door iemand laten bijstaan. “Vaak is dit afhankelijk van de goodwill van de voorzitter van het stembureau. Er komen hierover duidelijke richtlijnen, waarbij de minister expliciet zal aangeven dat de kiezer met een beperking zich te allen tijde mag laten begeleiden door een persoon van zijn of haar keuze”, zo besluit Bert Maertens.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is