Ook zwaluwen profiteren van verhoging bruggen Albertkanaal

Door Bert Maertens op 26 oktober 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens

BRUSSEL – Bij de verhoging van de bruggen over het Albertkanaal worden systematisch kunstnesten voor zwaluwen aangebracht. Op deze manier wil minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) de tanende zwaluwenpopulaties een handje helpen. Dit blijkt uit een parlementaire vraag hierover van Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA). 

De toenemende bebouwing in Vlaanderen zorgt ervoor dat zwaluwen vaak moeilijk bouwmateriaal voor hun nesten vinden. Om die zwaluwen te helpen worden daarom aan steeds meer bruggen over water kunstnesten voor de vogels aangebracht. “Dat is goed nieuws voor de zwaluwen en onze dierbare natuur. Bruggen zijn namelijk vaak ideale plaatsen om kunstnesten te bevestigen: de vogels worden er niet gestoord en langs de rivieren vinden ze voldoende voedsel”, duidt Bert Maertens.

In het kader van het verhogen van de bruggen over het Albertkanaal worden op elke brug waar zich zwaluwenkolonies of –nesten bevinden, de nodige investeringen uitgevoerd. “Op deze manier kunnen deze nestgelegenheden of kolonies in stand worden gehouden”, aldus Bert Maertens. De investeringskost is opgenomen in de projectkost en wordt gefinancierd door De Vlaamse Waterweg.
De precieze kostprijs is afhankelijk van de effectieve aanwezigheid van zwaluwen, hetgeen verder wordt onderzocht.  “De totale kostprijs wordt geraamd op 50.000 euro. De voorbije jaren werden enkele bruggen reeds uitgerust met dergelijke kunstnesten, zoals de bruggen in Tessenderlo en Zolder”, zo besluit Bert Maertens. 


Bijlage: overzicht van de bruggen over het Albertkanaal waar kunstnesten worden gepland

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is