Opleidingsschip Themis II kan voorlopig blijven varen

Door Bert Maertens op 18 oktober 2017, over deze onderwerpen: Mobiliteit en Openbare Werken
Bert Maertens - foto: Anne Deknock

ANTWERPEN – Het Gemeenschapsonderwijs en de DAB Vloot zijn goed op weg naar een akkoord om de toekomst van het opleidingsschip Themis II te verzekeren. De noodzakelijke aanpassingswerken om het vaarcertificaat van het schip te verlengen, gebeuren in 2018. Dit vernam Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) in antwoord op zijn parlementaire vraag over het dossier aan Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

De Themis II is hét opleidingsschip bij uitstek van de binnenvaartschool Cenflumarin. “De kostprijs om dit 52 jaar oude schip om te bouwen tot opleidingsschip bedroeg 3,6 miljoen euro. 85% hiervan werd gedragen door de DAB Vloot, de rest door het Gemeenschapsonderwijs”, legt Bert Maertens uit. De DAB Vloot droeg het schip voor dertig jaar over aan de scheepvaartschool Cenflumarin, op voorwaarde dat het Gemeenschapsonderwijs (GO!) verder alle kosten zou dragen. Het huidige vaarcertificaat verstrijkt binnenkort, en de kostprijs om aan de wettelijke vereisten, bijvoorbeeld inzake elektriciteit, te voldoen, worden geschat op 250.000 euro.

Er werd overeengekomen dat de kosten om het vaartuig Themis II aan te passen, zullen worden opgesplitst. De gebruikerskosten ten laste van het GO!, de eigenaarskosten voor DAB Vloot”, zo vult Vlaams volksvertegenwoordiger Annick De Ridder (N-VA) aan. De analyse van de noodzakelijke uitgaven is momenteel bezig. Op deze manier kan er tot een billijke verdeling van de kosten komen en zal het samenwerkingsakkoord tussen de DAB Vloot en GO! worden aangepast.

De noodzakelijk aanpassingen om het schip verder gecertificeerd te houden, worden in de loop van 2018 uitgevoerd. Hiervoor werden al de nodige aanvragen gedaan. Ook de besprekingen rond het bijzonder statuut van dit opleidingsschip voor wat de vaarten op de Rijn betreft, zijn reeds aangevat”, besluit Bert Maertens.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is