Overheid 4.0: de Vlaamse overheid herdenken

Door Bert Maertens op 13 april 2016, over deze onderwerpen: Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken
Bert Maertens - Foto Anne Deknock

In de commissie voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering en Stedenbeleid van 12 april brak Bert Maertens een lans voor de digitalisering van onderuit bij de Vlaamse overheid.

"De Vlaamse overheid ging recent op zoek naar enthousiaste medewerkers met een radicaal digitaal en innovatief project voor het experiment Overheid 4.0. De kiem hiervoor werd gelegd tijdens de Vlaamse Innovatietour in Silicon Valley eind 2015", aldus Bert Maertens. De opzet is simpel: bij de medewerkers van de Vlaamse overheid zelf innovatieve en creatieve voorstellen inzake digitalisering sprokkelen die de werking van de overheid of de dienstverlening kunnen verbeteren. "In een ‘ bootcamp’ kunnen deelnemers van verschillende entiteiten nieuwe project-ideeën vormgeven en uitwerken. De beste ideeën stromen door naar innovatielabs, waar er een prototype van wordt gerealiseerd."

Dit innovatieprogramma is complementair aan het programma Vlaanderen Radicaal Digitaal. "Met Vlaanderen Radicaal Digitaal wil minister Homans de Vlaamse overheid transformeren tot een informatiegedreven overheid. Maar in tegenstelling tot dit project, is er bij Overheid 4.0 plaats voor experiment en zelfs mislukking. De principes zijn echter dezelfde: zo moeten digitale interacties aangepast zijn aan de burger en ondernemer, en moet de overheid het digitale welzijn creëren, waarbij aandacht wordt gegeven aan mensen die niet zo gemakkelijk contacten met de overheid via digitale weg maken", zo besluit Bert Maertens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is