“Pekkersbier wordt nieuw uithangbord”

Door Bert Maertens op 27 oktober 2017, over deze onderwerpen: Izegem

Jef Pirens en Yves Rosseel lanceren samen stadsbier

IZEGEM - Izegemnaars staan bekend als Pekkers. Dat wil het gloednieuwe stadsbier Pekker extra in de verf zetten. Jef Pirens van D’Oude Maalderij en Yves Rosseel van Brouwerij Rosseel willen van hun geesteskindje een succes maken.

Jef Pirens heeft in korte tijd al zijn strepen verdiend als brouwer op Izegems grondgebied. Met de regelmaat van de klok lanceert het gezicht van D’Oude Maalderij een nieuw biertje, maar nu wil hij met ‘Pekker’ een exemplaar lanceren waar elke Izegemnaar zich in herkent.

Daarvoor werkt hij samen met Yves Rosseel, zaakvoerder van de gelijknamige drankenhandel. “Ik speel al een twintigtal jaar met het idee om een stadsbier op de markt te brengen”, zegt Yves. “Zeker toen we op de Grote Markt met café De Pekker van start gingen. Nu heb ik in Jef eindelijk de ideale partner gevonden om mijn droom werkelijkheid te laten worden.”

De Pekker is een amberkleurig biertje met twee Poperingse hopsoorten en drie soorten mout. Maar de smaak moet elke Izegemnaar zelf ontdekken, zegt Jef. “Ik laat het aan de mensen over om ons bier te typeren. We hebben het alcoholpercentage wel bewust op 5,9 gehouden. Net iets sterker dan een gewone pils, maar ook zwaar genoeg om als speciaalbier door het leven te gaan.”

Yves en Jef willen de Pekker in zoveel mogelijk Izegemse horecazaken te koop aanbieden. “We hopen dat onze restaurants er ook muziek in zien en dat de chef-koks met Pekker aan de slag zullen gaan.”

Graag en lang plakken

Over de naam moesten beide geestelijke vaders niet lang twijfelen. “Pekker verwijst naar de rijke schoen- en borstelindustrie van onze stad”, klinkt het bij Jef. “Maar de naam verwijst niet zozeer naar de kleverige substantie die beide nijverheden nodig hadden, wel naar het feit dat die zo lang moest drogen. Daardoor konden de arbeiders pas later op café en bleven ze ook tot laatste. Vandaar dat een ‘pekker’ vandaag bekend staat als iemand die graag en lang blijft plakken aan de toog.”

De stad Izegem verwelkomt Pekker met open armen. “Een nieuw uithangbord voor onze stad”, glimlacht burgemeester Bert Maertens. “Ons uitgaansleven is een sterke troef en Pekker zet die nu nog eens extra in de verf.”

Jef en Yves willen van Pekker een blijver maken. Het eerste brouwsel bedraagt 2.000 liter. “En hopelijk mogen we opnieuw beginnen brouwen”, lacht het duo. “Want dat zou betekenen dat Pekker overal aanslaat.”

Pekker wordt in het nieuwe museum Eperon d’Or en bij Brouwerij Rosseel te koop aangeboden. Een bak (24 flesjes) heb je voor 24 euro.

 

Bron: PVH - Foto Frank, KW De Weekbode Izegem, 27.10.2017, p. 15

 

KW De Weekbode Izegem, 27.10.2017, p. 15

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is